Okładka książki - MAgiczny kompas

MAgiczny kompas

Gdziekolwiek spojrzysz, magia już tam jest. Wystarczy ją odnaleźć.
Magiczny Kompas zabierze Cię w podróż przez dwanaście zakątków świata i dwanaście niesamowitych historii, w których magia splata się z miłością, przeznaczeniem i dawnymi wierzeniami. Bogowie, duchy, legendarne bestie – bohaterowie z różnych stron globu stawią czoła licznym przeciwnościom oraz zmierzą się z klątwami, tajemnicami i… własnymi uczuciami.
Ta fantastyczna antologia pokaże, że niezależnie od miejsca na mapie magia zawsze znajdzie drogę.

Informacje dodatkowe o MAgiczny kompas:

Wydawnictwo: Nie powiem
Data wydania: 2026-03-03
ISBN: b.d

Kup książkę MAgiczny kompas

MAgiczny kompas - opinie o książce

Witajcie moi kochani

Jakie macie plany na weekend?

Dziś chciałabym przedstawić Wam magiczny zbiór opowiadań.

Tytuł: Magiczny Kompas

Autor: Antologia

Wydawnictwo: Nie Powiem

Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Nie Powiem  - współpraca reklamowa

#współpracareklamowa #współpracabarterowa #współpracarecenzencka

Książka ta zawiera w sobie dwanaście magicznych opowiadań.

Stwierdzam, iż magicznych, ponieważ poruszały one uniwersalne kwestie , takie jak miłość, przyjaźń, odwaga, ale w nietuzinkowy sposób. Czytając opowiadania czułam jakbym sama była uczestnikiem każdej tej historii, a dzięki nim mogłam również zwiedzić świat. I to nie tylko ten ludzki.

To były bardzo przyjemne historie. I jak to, przy takiej lekturze, często u mnie bywa ubolewam, iż były one takie krótkie. Z przyjemnością poznałabym niektóre z nich w formie pełnowymiarowych powieści.

Tak to już jest z dobrą lekturą. Nie chce się jej kończyć, wręcz przeciwnie chcę się pozostać w tym świecie jak najdłużej.

I jak już wcześniej wspomniałam zbiór zawiera dwanaście opowiadań. I zdecydowana większość przypadła mi do gustu. Więc stwierdzam, iż jest to bardzo dobra antologia. Z przyjemnością poznawałam nowych bohaterów i wędrowałam od piasków pustyni, po zimne lody północy. To była wędrówka pełna niezapomnianych wrażeń, przepełniona emocjami, ale i wieloma przygodami.

Dla przykładu w opowiadaniu ,,Renifer" poznałam młode małżeństwo mieszkające na skutej lodem dalekiej północy i niesamowitego czarnego Renifera; z kolei dzięki opowiadaniu ,,Chaos kontrolowany" zrozumiałam, iż nie można bać się miłości i przypomniałam sobie co jest tak naprawdę ważne; w opowiadaniu ,,Święte pustki" spędziłam czas na piaskach pustyni; ,,Naznaczeni przepowiednią" ukazuje, iż czasem właściwe wybory sprawiają ogromną trudność; dzięki opowiadaniu ,,Pieśń Czarnego Lasu" mogłam zajrzeć do najciemniejszych zakątków tajemniczego lasu i dowiedzieć się co w nim mieszka; a dzięki ,,Wilca pieczęć" przeniosłam się do Jotunheimen i mogłam przyglądać się losom pewnej dziewczyny. I o wiele więcej.

Także można zauważyć ogromną różnorodność zarówno pod względem fabuły oraz lokalizacji opowiadań. A skoro już wspomniałam o ich lokalizacji to w książce znajduje się mapa świata, na której zaznaczono miejsca akcji wszystkich historii. Jednakże samemu trzeba odgadnąć, które miejsce odpowiada każdemu z opowiadań. I to mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, ponieważ było to dla mnie coś nowego.

Reasumując ,,Magiczny Kompas" dostarczył mi bardzo ciekawej rozrywki oraz spędziłam z nim przyjemnie czas. Jestem bardzo zadowolona z lektury.

Serdecznie polecam, strona.394

Ekscentrycy, pasjonaci, dziwacy
Opracowanie zbiorowe0
Okładka ksiązki - Ekscentrycy, pasjonaci, dziwacy

Nieustraszeni ryzykanci, poszukiwacze przygód, szaleni artyści, kontrowersyjni politycy, Bez ludzi, którzy odważyli się żyć inaczej niż wszyscy...

Muminki. Koniec świata i inne opowiadania
Opracowanie Zbiorowe0
Okładka ksiązki - Muminki. Koniec świata i inne opowiadania

Muminki. Koniec świata i inne opowiadania Zbiór krótkich, kolorowo ilustrowanych opowiadań dla tych, którzy kochają Muminki, ale także dla tych, którzy...

Opad
Opad