Okładka książki - MAgiczny kompas

MAgiczny kompas

✨ Recenzja Patronacka ✨

📖 „Magiczny Kompas”

Autorzy: Anett Lievre, Camille O’Naill, Daria Smolarek, Ewa Gralla, Ewa Maciejczuk, Ewelina Domańska, Justyna Chmiel, M.W. Jasińska, Natalia Hermansa, Paula Uzarek, Paulina Grabara, Sandra Czoik

Wydawnictwo: Nie Powiem

„Gdziekolwiek spojrzysz, magia już tam jest. Wystarczy ją odnaleźć.” — to zdanie nie jest jedynie obietnicą tej antologii. To jej serce, pulsujące w każdej historii, w każdym bohaterze i w każdym zakątku świata, do którego prowadzi nas Magiczny Kompas.

⁃... drugiej szansy od losu prawie nigdy się nie dostaje – odparł i zatrzymał się nagle na środku ścieżki. - Łatwiej ją dostać od drugiego człowieka i dlatego warto też samemu dawać ją innym – dodał poważnym tonem." (Kitsune - Natalia Hermansa)

To nie jest zwykły zbiór opowiadań. To literacka podróż, która zaczyna się od ciekawości, a kończy na czymś znacznie głębszym, refleksji nad tym, jak bardzo jesteśmy związani z tym, co niewidzialne, niepoznane, a jednocześnie niezwykle bliskie.
Dwanaście autorek tworzy dwanaście odrębnych światów, a jednak wszystkie one splatają się w jedną spójną opowieść o przeznaczeniu, miłości i magii zakorzenionej w kulturze. Wędrujemy przez kultury, wierzenia i dawne legendy, spotykając po drodze bogów, duchy i legendarne bestie. Każda opowieść ma swój własny klimat, czasem mroczny i tajemniczy, czasem romantyczny, a czasem pełen napięcia i walki z przeznaczeniem.

Największą siłą tej antologii jest jej różnorodność. Każde opowiadanie to inny klimat, inna wrażliwość, inny sposób patrzenia na magię. Raz jest ona dzika i nieokiełznana, innym razem subtelna, niemal niezauważalna, jak szept dawnych wierzeń, który wciąż pobrzmiewa gdzieś na granicy rzeczywistości. Autorki nie tylko czerpią z mitologii i folkloru różnych kultur, ale robią to z wyczuciem i autentycznością, nadając każdej historii indywidualny rytm i duszę.

Na szczególne uznanie zasługuje sposób, w jaki magia splata się tu z emocjami. Nie jest ona jedynie efektownym dodatkiem, staje się narzędziem do opowiadania o tym, co najbardziej ludzkie. O tęsknocie, stracie, pragnieniu bliskości i walce z własnym przeznaczeniem. Bohaterowie nie tylko mierzą się z klątwami czy nadprzyrodzonymi siłami, ale przede wszystkim z samymi sobą. I to właśnie te wewnętrzne konflikty nadają opowieściom głębi.

Magiczny Kompas zachwyca również swoją atmosferą. To książka, którą się nie tylko czyta, ją się odczuwa. Czuć chłód północnych legend, żar egzotycznych krain, ciężar dawnych bogów i lekkość rodzących się uczuć. Każda historia zostawia po sobie ślad, czasem delikatny jak mgła, a czasem intensywny i niepokojący.

To antologia dla czytelników, którzy szukają w fantastyce czegoś więcej niż tylko przygody. Dla tych, którzy chcą zanurzyć się w opowieściach niosących emocje, znaczenia i kulturową głębię. Nie jest to lekka, baśniowa lektura, to zbiór historii, które potrafią poruszyć, zaskoczyć i na chwilę zatrzymać w miejscu.

Ogromnym atutem tej książki jest też to, że magia nie istnieje tu sama dla siebie. Jest częścią życia bohaterów, ich wyborów i uczuć. To właśnie w tych historiach widać, jak bardzo przeznaczenie potrafi splatać się z miłością, odwagą i walką o własne szczęście.

„Magiczny Kompas” to idealna książka na chwile, kiedy chce się na moment uciec od rzeczywistości i wyruszyć w literacką podróż do świata legend, magii i niezwykłych historii. Każde opowiadanie jest jak kolejny przystanek na mapie, krótki, ale pełen emocji i wyobraźni.

Magiczny Kompas udowadnia, że magia nie zna granic, ani geograficznych, ani emocjonalnych. I że czasem wystarczy jedna historia, by odnaleźć ją także w sobie.

Jeśli lubicie fantasy inspirowane folklorem, historie o przeznaczeniu, magii i uczuciach silniejszych niż klątwy… ta antologia może Was naprawdę oczarować. ✨🧭📚
Bo czasem wystarczy otworzyć książkę… żeby odnaleźć własny magiczny kierunek.

Informacje dodatkowe o MAgiczny kompas:

Wydawnictwo: Nie powiem
Data wydania: 2026-03-03
ISBN: b.d
Dodał/a opinię: Mirela Marcinek

Zobacz opinie o książce MAgiczny kompas

Kup książkę MAgiczny kompas

Wojownicze Żółwie Ninja
Opracowanie Zbiorowe0
Okładka ksiązki - Wojownicze Żółwie Ninja

Wojownicze Żółwie Ninja po latach nieobecności powracają! Pełnometrażowy film już we wrześniu na ekranach kin! Dawno, dawno temu cztery małe żółwie: Leonardo...

Polska Piękne miasta
Opracowanie Zbiorowe0
Okładka ksiązki - Polska Piękne miasta

Część Europy między Bałtykiem i Karpatami, doświadczona przez historię i dobrem i złem, w której czuje się łączność z minionymi pokoleniami, a tradycja...