Cześć, #Mole!
Z racji tego, że Wasze Zdrowo BooKKnięte wychodzą z założenia, że miłość należy celebrować cały rok a nie tylko w Walentynki, prezentujemy Wam romantyczną pozycję literacką kilka dni po święcie zakochanych.
Tytuł: „W miłości siła”
Autor: Ewa Anna Sosonowska
Ta słodka powieść to kontynuacja zrecenzowanego już jakiś czas temu „Czekoladowego Rendez-Vous”. Para głównych bohaterów, Maja i Robert, właśnie zalegalizowała swój związek. Po wziętym w noc sylwestrową ślubie, nowożeńcy nie mają czasu na rozkoszowanie się nowym stanem cywilnym. Prowadzą kawiarnię a w wolnym czasie pomagają przyjaciołom. A tych ostatnich jest całkiem sporo … Czy ich nowa droga życia będzie usłana różami? A może parę poranią kolce prozy życia? Tego dowiecie się z lektury…
Ewa Anna Sosnowska ukazuje w swojej powieści różne oblicza miłości. Znajdziemy w niej klasyczną, ociekającą empatią miłość do bliźniego, piękne uczucie łączące mężczyznę i kobietę, a także zdrową samoakceptację. Ujęcie prezentowane przez autorkę jest momentami nieco wyidealizowane, wręcz cukierkowe. Ale czy to źle, że w taki sposób przedstawia relację? Absolutnie nie! Odrobina słodyczy jest przyjemną odmianą w gorzkiej, pełnej chamstwa i obłudy rzeczywistości.
Ewa Anna Sosnowska odwołuje się w serii o Mai także do innego swojego cyklu powieści – „Kronik Lenny’ego”. Ten zabieg rozbudza w czytelniku ciekawość i zachęca do poznania losów zaprzyjaźnionej pary – Asi i Pawła. Swoją drogą recenzja „Kronik […]” pojawi się na dniach na naszym blogu.
Małym minusem tej powieści jest bardzo powierzchowna charakterystyka. Czytelnik otrzymuje niewiele szczegółów dotyczących wyglądu zewnętrznego bohaterów. Z jednej strony pozostawia to pole do działania wyobraźni, z drugiej jednak brakuje punktów zaczepienia … Informacji na temat usposobienia bohaterów znajdujemy całe mnóstwo. Tak po całej lekturze, wydaje nam się, że autorka chciała pokazać nam, że to nie wygląd, a wnętrze jest najważniejsze ;)
Ostatecznie należy zwrócić uwagę na niezwykle przyjemną dla oka szatę graficzną – spójną dla obu tomów. Książki pięknie prezentują się na półce w swoim towarzystwie J
Dziękujemy autorce za zaufanie i możliwość objęcia powieści Zdrowo BooKKniętym patronatem.
P.S. Ta książeczka to idealny wybór na leniwe popołudnie z książką. Taka przyjemna bajka dla dorosłych J
Data wydania: 2022-07-13
Sandra Langer
Każda, choćby pozornie błaha decyzja czy znajomość ma wpływ na to, jacy jesteśmy. Maja przekonuje się o tym na własnej skórze, gdy pewnego lutowego dnia...
Wiersze pisane na kolanie To zbiór wierszy z lekkim podtekstem erotycznym. Dlatego nie jest to tomik dla młodszych Czytelników. Sporo z nich powstało...