I jeszcze do tego alkoholiczka… – zdanie w ten deseń padło w pewnej znanej, polskiej komedii i bardzo adekwatne jest do Mali.
Dalsza część „diablo nieszczęśliwych i dramatycznych” losów Mali. Och, żebyśmy tylko takie problemy mieli jak spotykają Malę… Na planecie panowałby błogi spokój i niczym niezmącona miłość.
Nie lubiłam Mali w części pierwszej i raczej nie ma szans żebym polubiła ją w części drugiej. Mala ma burdel. Burdel w głowie, burdel w szafie i burdel w życiu. A ja nie lubię kobiet z burdelem. A już szczególnie tych, które nie zamierzają niczego z tym burdelem zrobić.
Monologi i wynurzenia Mali to koszmar tej książki. A pobyt w Cetniewie i szczegółowe sprawozdanie z gry w scrabble pogrążył mnie zupełnie.
Mieszane uczucia miałam już co do pierwszej części Mali, ale przeczytawszy część drugą dochodzę do wniosku, że tamta była o niebo fajniejsza. Była o czymś. Coś się działo przynajmniej. W „dwójce” przez pół książki Mala się przemieszcza z jednej kryjówki do drugiej i wypija nieprawdopodobne ilości alkoholu. Przez drugie pół siedzi nad morzem i gra w planszówki. I pije, oczywiście.
Mój osobisty, całkiem niemały, plus dokładam za urzekającą charakterystykę pewnego, popularnego na Węgrzech autka. Mojego autka. Mały ale wielki. Nic dodać, nic ująć.
Będzie część trzecia.
Ta okładka to jakaś porażka. Kobieta (Mala, jak mniemam) ma twarz jak skrzyżowanie perskiego kota z buldożkiem francuskim. Nie ma w niej nic pociągającego, seksownego i zmysłowego.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-11-24
criminalbook
–Poproś!
Nie ma mowy. Nie dam mu tej satysfakcji. Uwielbiałam być jego zabawką, sprawiało mi rozkosz, kiedy traktował mnie jak przedmiot, i on doskonale o tym wiedział, ale tym razem się mu postawię. Kurwa dokończ!
– Poproś!