„Małgorzata idzie na wojnę” to powieść, w której autorom udało się pomieścić bardzo dużo, nie obciążając przy tym za bardzo czytelnika. Znajdziemy w niej zawikłane losy polskiej historii i opowieść o miłości, sprawozdanie z linii frontu, ale też zabawne, ujmujące humorem fragmenty. Wojciech Lubawski i Tomasz Natkaniec wyraźnie znają się na rzeczy. Już sam początek ich powieści zapowiada się bardzo niekonwencjonalnie – oto tytułowa Małgorzata Szczerbińska dowiaduje się, że jej świeży narzeczony decyduje się opuścić Kraków razem z Legionami Piłsudskiego (to lata I wojny światowej), by bić się o wolną Polskę. Zrozpaczona i porzucona kochanka również postanawia walczyć – tyle, że nie za ojczyznę, ale o odzyskanie ukochanego. To nie może być słaba historia. Co i rusz natrafiamy na kpiące sobie z męskich twardzieli anegdotki, wynoszące płeć piękną na piedestał. Wielkim walorem tej książki jest prosty i bezpretensjonalny język, w którym została ona napisana. To głównie dzięki niemu przez powieść mknie się z prędkością błyskawicy. Mnie udało się skończyć czytać w jeden wieczór. Wszystkim bardzo polecam.
Informacje dodatkowe o Małgorzata idzie na wojnę:
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2014-03-17