Okładka książki - Mama w occie. Zabójcze pierogi. Tom 1

Mama w occie. Zabójcze pierogi. Tom 1

Książkę przeczytałam na „jednym wdechu”. Zabawna opowieść, z zabarwieniem kryminalnym, o treści będącej na czasie. Celebrytka, telewizja, sława, pieniądze, kradzież, osamotniona nastolatka, manipulacja, otyłość, zdrowa żywność… to wszystko znajdziecie w tej książce.

Estera Parzymięs to trzynastoletnia uczennica klasy siódmej. Wychowuje ją mama, ponieważ tato zostawił je dla innej kobiety.
Dziewczynka większość czasu spędza samotnie w domu. Żywi się niezdrowym jedzeniem, buszuje po Internecie i ogląda paradokumenty. Jej nazwisko i wygląd zewnętrzny sprawia, że nie ma przyjaciół.
Jej mama Katarzyna Parzymięs (pseudonim Katrina Vege) jest „profesjonalną celebrytką”. Prowadzi znany program kulinarny promujący weganizm i poświęca córce mało czasu.
Pewnego dnia Katrinę wywalają ze studia, przesuwają w ramówce i dają jej nowy program, w którym ma, w weekendy, jeździć po Polsce i gotować w plenerze. Bohaterce udaje się namówić mamę i Sznurówkę, szefową mamy, aby zabrały ją ze sobą. Esti jest zachwycona, ponieważ uważa, że więcej czasu spędzi z mamą i nareszcie spróbuje potraw przygotowanych podczas programu.
W trakcie kręcenia, w Supraślu, pierwszego odcinka nowego programu „Świat kontra schab” Pan Władysław, szef Stowarzyszenia Kuchnia i Tradycja, próbując kartacza pada trupem na planie i … rozpoczyna się sledztwo.
Cała ekipa jest podejrzewana, a Esti robi wszystko, aby oczyścić ich z zarzutów.
Co było w kartaczu?
Kto zrabował kosztowności ze skarbca?
Kim jest Mycha, Gacek i Złotko?
Czy uda jej się znaleźć złodzieja?

Akcja cały czas nie traci tempa, a śmieszne dialogi i zabawne sytuacje sprawiły, że książkę czytałam z dużą przyjemnością. Bohaterka bardzo mi się podoba. Jest spostrzegawcza, inteligentna i ma dystans do siebie.
Z niecierpliwością czekam na 2 tom.
Ilustracje Agaty Kopff są trafione w punkt.
Polecam.

Informacje dodatkowe o Mama w occie. Zabójcze pierogi. Tom 1:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2021-05-19
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Mama w occie. Zabójcze pierogi. Tom 1

Kup książkę Mama w occie. Zabójcze pierogi. Tom 1

Przepraszam, czy tu straszy?
Marcin Przewoźniak 0
Okładka ksiązki - Przepraszam, czy tu straszy?

Niedaleko za miastem w białym dworku z brązowym dachem mieszka od dwustu lat… rodzina duchów! I mieszkałaby spokojnie dalej, gdyby nie Poświatowscy...

Wielka encyklopedia krasnoludków
Marcin Przewoźniak0
Okładka ksiązki - Wielka encyklopedia krasnoludków

"Jest niewielkiego wzrostu, wysoki jak wskazujący palec dorosłego człowieka, człowiek może zmieścić go na dłoni. Nosi czerwoną szpiczastą czapkę i...