Z przyjemnością po raz kolejny sięgnęłam po historię Marleya i jego rodziny. Ciepła opowieść o szalonym labradorze i jego psikusach sprawia, że zwijałam się ze śmiechu. Marley tak bardzo przypomina mi mojego niesfornego jamnika, że z pewnością jeszcze nie raz powrócę do tej pozycji. John i Jenny, kilka lat po ślubie biorą do domu szczeniaczka, pamiętając o swoich ukochanych psach z dzieciństwa. Jednak Marleyowi daleko do wizji psa idealnego, o czym daje znać na każdym kroku. Zjada wszystko jak popadnie, pije wodę z kranu lub spod prysznica, ciągnie na smyczy, zostaje wyrzucony z psiej szkoły, boi się burzy i demoluje wtedy dom. A jednocześnie jest wierny, lojalny i jest najlepszym przyjacielem rodziny. Pełen życia pies, który nawet w obliczu starości zachował swój nietuzinkowy charakter. To pies zdecydowanie wyjątkowy, który może być udręką dla właścicieli, ale który posłuży do opowiadania wielu przezabawnych historii. O moim psie mogłabym opowiadać równie długo :) Film z Owenem Wilsonem i Jennifer Aniston to jedna z najlepszych ekranizacji, jakie widziałam, bardzo dobrze pokazuje prawdziwą przyjaźń człowieka i zwierzęcia, a jednocześnie żywiołowość Marleya.
Informacje dodatkowe o Marley i ja:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Pierwsze
Data wydania: 2009-09-17