Okładka książki - Martwe imiona

Martwe imiona

Każdy ma jakieś marzenia, tylko nie wszystkie pomimo najszczerszych starań da się spełnić, co sprawia, że przestajemy być sobą i żyjemy ze świadomością, że czegoś w naszym życiu zabrakło.
Annemarie po kilku latach spędzonych w Londynie wraca wreszcie do swojego domu w Bennebroek. Kobieta nigdy nie chciała wyjeżdżać, zmusił ją do tego mąż, a kiedy on umarł, już sama mogła o sobie decydować. Niestety powrót rozdrapał stare rany, w każdym rogu działki posadzona była wiśnia, każda z nich symbolizowała utracone dziecko, ale jedna z nich została wykopana, a kiedy kobieta stara się posadzić nową, w ziemi odkrywa dwa ciała martwych noworodków.
Często życie nie zawsze układa się tak, jakbyśmy tego chcieli, tracimy przyjaciół, nie jesteśmy w stanie urodzić dziecka, ukochane osoby umierają, a my nie możemy nic z tym zrobić. Annemarie pragnie mieć dziecko, niestety jej dążenie do tego pomimo zerowych szans sprawia, że mąż chce od niej odejść, nie dostrzega problemów przyjaciół, a dodatkowo nie wspiera rodziny, która również przechodzi ciężkie chwile. Kiedy po latach wraca do swojego domu, odkrywa, że nie ma nikogo obok siebie, rodzice mieszkają daleko, brat ma własne problemy, a przyjaciele odwrócili się od niej tak, jak kiedyś ona odwróciła się od nich.
Mamy tutaj opisaną przeszłość oraz teraźniejszość głównej bohaterki, dodatkowo mamy wstawki od matki zabitych noworodków, nie wiedząc jeszcze, kim ona jest. Historia z przeszłości bardzo mnie wciągnęła, widać, że Annemarie, Jasper oraz Jamie to prawdziwi przyjaciele, wychowali się obok siebie i razem szli przez życie, dopiero kiedy dorośli zaczęły się problemy. Wraz z posuwającą się akcją dostajemy coraz więcej informacji, chociaż ja do samego końca nie wiedziałam, kim są rodzice zamordowanych noworodków.
Nie jest to łatwa historia, ciężko czytać tylko o smutnych chwilach, braku zrozumienia bliskich, strachu o swoją przyszłość oraz straty największych marzeń. Niestety tutaj dostajemy ogrom negatywnych emocji oraz smutku, z którym musimy zmierzyć się z bohaterami, więc nie jest to książka dla każdego.

Informacje dodatkowe o Martwe imiona:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-08-06
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Martwe imiona

Kup książkę Martwe imiona

Dziewczynka z wielkimi marzeniami
Agnieszka Ewa Rybka0
Okładka ksiązki - Dziewczynka z wielkimi marzeniami

W błękitnych oczach Josephine wirowały dwie przeciwstawne iskry. Marzenie i Zagubienie. Dziewczynka, która oddała serce gimnastyce artystycznej, przekonała...