Kto się stęsknił za Milo Malartem?
Zwłoki pracownicy znanego biura prawnego zostają odnalezione na barcelońskim wzgórzu Tibidabo. Kim naprawdę była młoda kobieta i dlaczego stała się ofiarą? Kto podrzuca do miejskich parków martwe szczeniaki nabite na pale? Morderca jest jeden czy jest ich kilku?
Mroczna Barcelona ponownie ożywa na kartach powieści de la Mazy. Tym razem jednak jej splendor zostały zdominowany przez drążący kraj kryzys i pogłębiające się ubóstwo jego mieszkańców. Bieda zabiera ludziom domy i godność, niszczy rodziny, zmusza do naruszania prawa. Rosnące różnice społeczne budzą konflikty, wywołują protesty, są zapowiedzią ognia, który obejmie miasto.
Śledztwo prowadzone przez Milo Malarta jest mozolne, trudne, drobiazgowe. Ociera się mocno o bolączki Barcelony. Śledczy trafia w miejsca, które przerażają, które przytłaczają emocjonalnym ładunkiem, które rodzą niewygodne pytania i przynoszą niejednoznaczne odpowiedzi.
Inspektor Milo mocno odczuwa to co dzieje się w mieście. Dręczy go też strach przed wiszącą nad nim chorobą. Jest odpychający, cierpki, pełen gniewu, rozżalenia. Trudno jest się z nim „dogadać”, sprawia wrażenie jakby egzystował we własnym niespokojnym, pełnym cierpienia świecie. Jedynie Koleś – pies „podrzucony” mu na chwilę – znajduje drogę do jego serca i pokazuje jego cieplejsze oblicze.
„Martwy punkt” nie jest tak dynamiczny jak pierwszy tom serii. Śledztwo często schodzi na drugi plan ustępujące miejsca dywagacjom społecznym. Finał doskonale wszystko spina, zaskakuje i pozostawia niesmak moralny i społeczny.
Pomimo, że nie polubiłam się za bardzo z Milo w tym tomie ciekawa jestem jednak jego dalszych losów i niecierpliwie będę wyglądać kolejnego tomu.
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2026-04-22
Tytuł oryginału: El ángulo muerto
zaczytanaiska
Działa z precyzją artysty i okrucieństwem kata. Czy jego ofiarą może być... miasto? Na fasadzie budynku Casa Mila w Barcelonie zawisa płonące ciało mężczyzny...