jak cisza po kimś,
oczy ma zamknięte
obok życia
przemija życie
to takie niepojęte
Bieda. Brak pomocy ze strony państwa. Bezrobocie i bezradność. Czasem jest tak, że nie ma się co jeść. Czasem tak, że dom nad głową się traci. Kontrasty. Cienie i jasne miejsca. Luksus i zaniedbanie. Tak się kreuje ta rzeczywistość. Tak. To ta piękna Barcelona, która zachwyca turystów. A wewnątrz jak rak panoszy się w niej obojętność na drugiego człowieka. Z tej bezradności ktoś się rozpada. Ktoś cierpi tak, że z tego bólu odbiera życie. Desperacja i impuls. A potem już tylko pęknięcia.
Dusza na krawędzi. Niepewne kontury. I coś obok. Martwy punkt. Za plecami czyha. Skrada się. Dusi. To, co widzisz, umyka. To, co czujesz, znika. Czerń jak wilgoć klei się do skóry. Przynosi dreszcze. Czyjś głos znika w szczelinie strachu. Zostaje ciało. Zostaje czyjaś historia. Nieopowiedziana jeszcze. Oddaje sekrety. Śladami życia prowadzi do prawdy. Za krótkie oddechy. Zbyt mało pocieszenia niosły.
Hiszpański kryminał ma w sobie pewną wyjątkowość, którą doceniam. Specyficzny klimat i aurę. Polubiłam się z tą serią bardzo. A ten tom stał mi się bliższy emojonalnie. Poza powierzchnią kryminalnych wydarzeń „Martwy punkt" oferuje wiele emocji. To poczucie bezsilności. Dławiące i głębokie. Smutek, który w środku znajduje swoje miejsce. I koniec, który zostawia ze sobą refleksje. Polecam bardzo.
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2026-04-22
Tytuł oryginału: El ángulo muerto
Olga Majerska
Działa z precyzją artysty i okrucieństwem kata. Czy jego ofiarą może być... miasto? Na fasadzie budynku Casa Mila w Barcelonie zawisa płonące ciało mężczyzny...