„Mąż i żona” – K.L. Slater
Są thrillery, które trzymają w napięciu, i są takie, które powoli wchodzą pod skórę, nie dając czytelnikowi chwili komfortu. „Mąż i żona” zdecydowanie należy do tej drugiej grupy. To wciągający thriller psychologiczny, który od pierwszych stron budzi niepokój i sprawia, że zaczynamy kwestionować wszystko bohaterów, ich motywacje, a nawet własne osądy.
Na pozór mamy tu zwyczajne małżeństwo i zwyczajne życie. Ale bardzo szybko okazuje się, że pod powierzchnią codzienności kryją się tajemnice, niedopowiedzenia i emocje, których nikt nie chce nazwać. Autorka doskonale bawi się pozorami pokazuje, jak cienka jest granica między tym, co widzimy na zewnątrz, a tym, co naprawdę dzieje się w relacji dwojga ludzi.
Podczas lektury nieustannie czułam napięcie. Każdy rozdział dokłada kolejną cegiełkę do obrazu, który z każdą stroną staje się coraz bardziej niepokojący. Nic tu nie jest oczywiste, a bohaterowie wymykają się prostym ocenom. Z jednej strony budzą współczucie, z drugiej nieufność. I właśnie to sprawia, że ta historia tak bardzo wciąga.
„Mąż i żona” to nie tylko thriller, ale też opowieść o małżeństwie, w którym miłość, kontrola, lęk i manipulacja splatają się w trudny do rozdzielenia węzeł. Autorka zadaje niewygodne pytania: jak dobrze znamy osobę, z którą dzielimy życie? Gdzie kończy się zaufanie, a zaczyna iluzja bezpieczeństwa? I jak daleko można się posunąć, by chronić własne sekrety?
Finał tej książki to coś, czego naprawdę się nie spodziewałam. Szokujący twist wywraca całą historię do góry nogami i zmusza do spojrzenia na wszystko od nowa. To jeden z tych momentów, po których zamyka się książkę i przez dłuższą chwilę po prostu siedzi w ciszy, próbując poukładać myśli.
To lektura, która zostaje w głowie i prowokuje do rozmów o związkach, o zaufaniu i o tym, jak łatwo dać się zwieść pozorom. Idealna dla tych, którzy lubią thrillery psychologiczne grające na emocjach i umyśle czytelnika.
#MążIŻona #KLSlater #thrillerpsychologiczny #szokującetwisty #mrocznetajemnice #pozorymylą #czytambopolsku #książkadorozmowy #bookstagram
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-01-20
Tytuł oryginału: Husband and Wife
Paulina Wontka
Nowa bestsellerowa autorka thrillerów psychologicznych! W ciągu roku aż 3 książki K.L. Slater na listach bestsellerów! Bestseller...