Mazury to cud natury, a to dzięki naprawdę pięknym widokom, jeziorom, których jest tam prawie trzy tysiące oraz atrakcjom historycznym, warto odwiedzić te miejsca i przekonać się na własne oczy czy na pewno jest tam tak cudowne.
Mazury można zwiedzać na różne sposoby, pieszo, rowerem, a nawet kajakiem także każdy może wybrać sposób dla siebie najwygodniejszy. Zwiedzając pieszo, warto zobaczyć Mostek Elewów, Dylewską Górę oraz Skansen fortyfikacji i tunel. Rowerem warto odwiedzić Pałac i Klasztor w Kadynach, Dolinę Grabianki oraz Rezerwat Jezioro Długie. Kajakiem warto wybrać się spływem w Mszanowie i odwiedzić Nowe Miasto Lubawskie, spływem w Lidzbarku i zobaczyć Jezioro Markowe albo spływem w miejscowości Ruś i zobaczyć Park Centralny w Olsztynie.
Jak widać mamy co zwiedzać i tylko od nas zależy, jak to zrobimy i co będziemy chcieli zobaczyć, koniecznie trzeba też spróbować żeglowania, nurkowania, a nawet surfowania. Mazury to nie tylko piękne widoki, ale też możliwość zobaczenia różnych zwierząt między innymi Konika Polskiego, Łosia, Żubra, Wilka oraz Rysia.
Activebook zawiera w sobie wszystko, co jest nam potrzebne do zorganizowania wspaniałej i przemyślanej wycieczki, mamy trasy, zdjęcia, a nawet mapy, więc będziemy świetnie przygotowani. Jestem w szoku, jak dużo atrakcji oferuje ten region, przyznam się wam, że nie spodziewałam się aż takiej ilości miejsc, które koniecznie trzeba zobaczyć, jestem przekonana, że ten activebook zaskoczy nie tylko turystów, ale też mieszkańców Mazur, bo często jest tak, że nie widzimy atrakcji, które są wokół nas.
W mojej głowie od dawna siedzą Mazury, bardzo chciałabym tam pojechać i liczę na to, że moje marzenie się spełni, dzięki temu przewodnikowi, na pewno świetnie się do tego przygotuje, a jak na razie oglądam, czytam i zaznaczam, co na pewno muszę zobaczyć.
Wydawnictwo: Bezdroża
Data wydania: 2022 (data przybliżona)
Kategoria: Przewodniki turystyczne
Karolina Radlak
Województwo warmińsko-mazurskie jest na mapie Polski miejscem szczególnym nie tylko ze względu na obfitość jezior i znaczny stopień zalesienia. Jest to jedyne województwo w kraju, gdzie żyje pięć wyjątkowych gatunków ssaków.
Toruń, Bydgoszcz i kujawsko-pomorskie - ten region to prawdziwa perełka na turystycznej mapie Polski. Obok znanych atrakcji, takich jak Toruń i Biskupin...
Spływ kajakowy to gwóźdź programu niemal każdego wyjazdu na Mazury.