Nad Sandomierzem często pojawiają się ciężkie, czarne ale też niebezpieczne chmury, które zwiastują burze. Mieszkańcy szukają schronienia i zabezpieczają swoje rzeczy a policjanci mają ręce pełne pracy. Komisarz Bruno Kowalski prowadzi dość ciekawe i złożone śledztwo, które zamieni się w wielką burze i naprawdę wstrząśnie miastem.
~
Piorun uderza znanego fotografa i powiększa on statystki śmierci od uderzenia pioruna. Wraz z jego śmiercią wychodzą na jaw mroczne sekrety miasta i ich mieszkańców. W tym samym czasie anonimowo zostaje zgłoszone morderstwo, a mianowicie szwagier zanija szwagra. Zwykła zbrodnia możnaby rzec lecz powiazna jest ona z krwawa masakra z lat 80-tych.
~
Komisarz korzysta z pomocy historyka Szorcy, by rozwiązać zagadkę. Kluczowe stają się wydarzenia z 1986 roku i śledztwo z tego okresu prowadzone przez Bieleckiego. Mafią, biskup, tajemnicze samobójstwa i burza. Co wydarzy się w Sandomierzu? Jakie powiązania mają śledztwa obecne i sprzed lat? Czy miejsca zbrodni zostały wybrane przypadkiem? Czy zagadka zostanie rozwiązana?
~
Nie znałam wcześniej twórczości autora ale czytając tę książkę wiem, że warto poświęcić czas na jego historię. Jest to mocny kryminał kryminał, który opiera się na brutalnym morderstwie sprzed 40 lat, które niespodziewanie wróciło i wywołało burze nad miastem. Wszystko co wówczas zostało ukryje i zatajone po woli wypływa na wierzch, jak rzekaz która z czasem zaczyna wyrzucać śmieci. Już od pierwszych stron czuć mroczny klimat całej powieści, a Sandomierz kojarzy mi się od razu ze zbrodnia i "Ojcem Mateuszem".
~
Podobały mi się wplątane wątki historyczne, z aktualnym śledztwem co tworzyło niesamowity klimat i fabułę pełna zwrotów akcji. Podobało mi się też to ciągle napięcie i niepokój w każdej opisanej scenie. Książka mnie pochłonęła totalnie, z każdą przeczytaną strona chciałam więcej. Do końca próbowałam rozwiązać zagadkę i gdy już coś ustaliłam i miałam jakaś podejrzenia to autor ciągle wodził za nos i wychodzili na wierzch nowe fakty.
~
Bardzo zaintrygował mnie sam komisarz Bruno, naprawdę niezły śledczy z niego a połączenie z Panią Prokurator to super duet. Autor na zakończenie dał jasno do zrozumienia, że ta historia jestże będzie miała swoją kontynuację na, która będę czekać niecierpliwie. Ale koniecznie muszę nadrobić poprzednia książkę autora. Wam polecam a zwłaszcza tym co lubią krwawe jatki w książkach ale też uwielbiają dwie mieszane przestrzenie czasowe.
Dziękuję wydawnictwu Skarpa Warszawska za egzemplarz ❤️
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-04-23
Joanna Szymczak
Wciągający thriller autora bestsellerowego ,,Pomruku"! ,,Szlakiem beskidzkich duchów i upiorów" to wycieczka, która kusi oryginalnością i zapowiedzią...
Pełen zwrotów akcji thriller od Michała Śmielaka - autora bestsellerowej Osady! Dla Agaty trening biegowy w sercu Bieszczad kończy się tragicznie. Zostaje...