Okładka książki - Miasto słońca

Miasto słońca

Porwanie dwunastoletniego chłopca to niewątpliwie trauma, która musi pozostawić w psychice jakieś piętno, ale opieszałość policji i brak rezultatów w śledztwie, w którym powinna liczyć się każda sekunda (wytnie się fakt, że owe śledztwo trwa od roku) może odebrać nadzieję i chęci do życia. Na całe szczęście nie rodzicom Gabriela, którzy doprowadzeni do ostateczności wynajmują prywatnego detektywa - Franka Behra, który mimo własnej, osobistej tragedii, stara się odnaleźć chłopca bez względu na wszystko. Widzimy tu także siłę rodzicielskiej miłości - ojciec Gabriela, Paul rzuca wszystko i wraz z Frankiem udaje się do Meksyku, gdzie prowadzi trop zaginionego. Czy ta wyprawa doprowadzi ich do zaginionego chłopca? Czy Gabriel wciąż żyje? Największe wrażenie robią na mnie takie kryminały, w których ofiarami są dzieci - bezbronne istoty, które żyją na tyle krótko, że jeszcze nie zdołały nikomu zawinić. Trzeba mieć naprawdę dobre pióro, żeby móc wciągnąć czytelnika w wir wydarzeń, by nie mógł się oderwać od powieści i ciągle chciał jeszcze. A takie zdolności ma niewątpliwie David Levien. Muszę dodać, że postać Franka to strzał w dziesiątkę.

Informacje dodatkowe o Miasto słońca:

Wydawnictwo: Papierowy Księżyc
Data wydania: 2009-02-02
Tytuł oryginału: City of the Sun
Tłumaczenie: Rafał Linkiewicz
Dodał/a opinię: just_monca

Zobacz opinie o książce Miasto słońca

Kup książkę Miasto słońca