Gdy sen miesza się z rzeczywistością
„Przebudzenia bywają różne. Jedne są nagłe. Po innych człowiek odczuwa ulgę w sercu. Są jeszcze takie, które następują zwyczajnie, a my nie pamiętamy niczego ze snu”.
Dwa opowiadania, które są na swój sposób przerażające, ale też refleksyjne. W pierwszym mężczyzna budzi się ze snu i nie poznaje otoczenia, nie ma jego przyjaciela, a spotyka nieznajomą mu dotąd kobietę. Wszystko tak dalekie od jego przekonań. Co jest prawdą, a co snem?
Druga nowela opowiada o zaginięciu i poszukiwaniu pewnej nastolatki. Detektyw Jones bada sprawę, lecz pojawienie się ducha krzyżuje mu plany.
Po tej lekturze zastanawiamy się nad naszym istnieniem i jego celu. Ciekawie stworzone fabuły. Jeśli lubicie podobną tematykę zbliżoną do fantastyki/science-fiction, to polecam.
„Mroczne myśli zatruwały jego zmęczony umysł, powoli spychając go w bezmiar obłędu. Czuł, że może postradać zmysły, jak zacznie się zastanawiać nad zagadkami, które go otaczały”.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2022-12-13
Karolina Wawrowska
Pozornie zwyczajne amerykańskie miasteczko jest nawiedzane przez niezrozumiałe zjawiska. A to cyrkowiec naprawdę ma moc znikania ludzi, a to bez powodu...
A sny ostatnich ludzi ulecą w niebyt próżni kosmosu i zaginą tam na zawsze - z tymi słowami, usłyszanymi w podświadomości, zbudziła się. W niewielkim...