Okładka książki - Między młotem a imadłem

Między młotem a imadłem

Olga Rudnicka po raz kolejny dostarcza czytelnikom dawkę dynamicznej akcji, humoru i zaskakujących zwrotów fabularnych w książce "Między młotem a imadłem". To kolejna odsłona przygód Matyldy Dominiczak, prywatnej detektywki, która tym razem znajduje się w samym centrum niebezpiecznych wydarzeń.

Historia zaczyna się od zaginięcia Matyldy, co uruchamia lawinę wydarzeń. Komisarz Marecki rozpoczyna śledztwo, jednak nie wszystko idzie zgodnie z planem. Główny podejrzany milczy, adwokat zasłania się tajemnicą zawodową, a mąż Matyldy – Roman – jest przekonany, że widział swoją żonę, choć nie pamięta dokładnie kiedy. W międzyczasie okazuje się, że Matylda prowadziła sprawę dotyczącą zaginionych kobiet, a jej poszukiwania doprowadziły ją do środka wojny gangów, o której nie miała wcześniej pojęcia.

Styl Rudnickiej jest lekki, pełen humoru i błyskotliwych dialogów, co sprawia, że lektura "Między młotem a imadłem" jest niezwykle przyjemna. Choć fabuła obfituje w wątki kryminalne, autorka umiejętnie balansuje napięcie z komizmem sytuacyjnym, co jest jej znakiem rozpoznawczym. Postać Matyldy wyróżnia się inteligencją, sprytem i odwagą, ale nie brak jej też pewnej dozy szaleństwa, które wplątuje ją w coraz to bardziej absurdalne sytuacje.

Bohaterowie drugoplanowi, jak komisarz Marecki czy Roman, dodają historii barwności i sprawiają, że czytelnik z łatwością angażuje się w rozwój wydarzeń. Szczególnie relacja Matyldy z Romanem dostarcza wielu zabawnych momentów, które przełamują poważniejszą tematykę związaną z zaginięciami i działalnością przestępczą.

Fabuła została skonstruowana w taki sposób, że trzyma w napięciu do samego końca. Autorka serwuje liczne zwroty akcji, fałszywe tropy i niespodziewane rozwiązania, które sprawiają, że trudno oderwać się od książki. Wątki kryminalne są dobrze przemyślane, a humorystyczne elementy nie przyćmiewają mrocznej intrygi, lecz doskonale ją uzupełniają.

Podsumowując, "Między młotem a imadłem" to znakomita propozycja dla miłośników kryminałów z dużą dawką humoru. Olga Rudnicka udowadnia, że potrafi tworzyć wciągające i pełne zwrotów akcji historie, w których inteligentna bohaterka radzi sobie nawet w najbardziej ekstremalnych sytuacjach. Jeśli szukasz lekkiego, ale jednocześnie intrygującego kryminału, ta książka z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Informacje dodatkowe o Między młotem a imadłem:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2023-09-26
ISBN: 9788383520759
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

Zobacz opinie o książce Między młotem a imadłem

Kup książkę Między młotem a imadłem

Jak mnie pani Matylda wytarga za uszy, to mi jeden włosek na jajach nie zostanie!

Na końcu języka miała już uwagę, że nie można ufać zdrajcy, bo jak zdradził jednego szefa, zdradzi i drugiego.

Więcej cytatów z tej książki

Opad
Opad