Bardzo lubię poznawać oraz czytać książki takich autorów, których twórczości nie miałam wcześniej okazji poznać. Zawsze jest to dla mnie swego rodzaju przygoda i towarzyszy mi dreszczyk emocji, albowiem oprócz poznawania stylu pisarza, mogę poznać zupełnie nowe i intrygujące historie. Tak też było w przypadku tej pozycji, którą dziś z ogromną radością pragnę Wam przybliżyć.
"Miejsce w sercu" to opowieść o czterech kobietach, które są w mniejszy lub większy sposób doświadczone przez los, nieco pogubionymi, samotnymi, czasem nierozumianymi bądź cierpiącymi, oczekującymi zainteresowania lub uwagi.
Główną bohaterką jest postać Moniki, czterdziestoletniej wdowy, która po śmierci męża wraz ze zgorzkniała teściową, Teresą, wspólnie pielęgnuje grób małżonka. Pewnego dnia kobiety odkrywają bukiet czerwonych peoni, które zmarły lubił. Obie zgadują, kto go tam przynosi, ale nie znajdują natychmiastowej odpowiedzi. Monika podczas porządkowania rzeczy po mężu natrafia na pewne tropy, które prowadzą do odkrycia prawdy o jej drugiej połówce. Jak to wpłynie na dalsze życie tych obu kobiet?
Oprócz tego mamy wątki Adrianny, szalonej i wielobarwnej przyjaciółki Moniki, która w końcu pragnie się ustatkować i uwić gniazdko rodzinne, jednak narzeczony ma swoje sekrety jak się później okazuje i zataja prawdę o swoim pochodzeniu. Jak postąpi Ada? I co ma wspólnego z tą trójką kobiet pewna nastolatka Marysia? Czternastoletnia dziewczynka, wielbicielka koni, swój bunt przejawia w tym, że wikła się w sytuacje i znajomości, które odciągają ją od swojej pasji i przysparzają kłopotów. Marysia mimo to pragnie miłości i uważności swojego taty, pogubionego wdowca, zrozumienia i troski. Jak to się wszystko potoczy to Wam nie zdradzę ale zachęcam do lektury.
"Miejsce w sercu" to prosta, lecz otulajaca, pełna ciepła, miłości opowieść, która pomaga uporać się ze stratą, która uczy tolerancji, przebaczenia, która pokazuje, że można dać komuś drugą szansę. I o tym, że warto zrobić komuś miejsce w swoim sercu, nawet gdy życie nas przytłacza i nie wszystko idzie po naszej myśli. Polecam tę książkę ogromnie. Choć jest niewielkich rozmiarów, ma w sobie potężny ładunek emocji.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-01-15
Bambetka
Max Langer, bogaty szwajcarski profesor polskiego pochodzenia, przyjeżdża do Polski, by odkryć, jaką tajemnicę kryje przeszłość jego ukochanej żony Christine...
Dawne, od lat skrzętnie zatajane sprawy wychodzą na światło dzienne... Stara kamienica w centrum Łodzi skrywa niejedną tajemnicę. Przekonują się o tym...