🏙 „𝓜𝓲𝓮𝓼𝔃𝓴𝓪𝓷𝓲𝓮 𝓷𝓪 𝓸𝓼𝓽𝓪𝓽𝓷𝓲𝓶 𝓹𝓲ę𝓽𝓻𝔃𝓮” 𝓐𝓰𝓪𝓽𝓪 𝓩𝓪𝓶𝓪𝓻𝓼𝓴𝓪 🏙
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
Sięgając po „Mieszkanie na ostatnim piętrze” zupełnie nie spodziewałam się tak zawiłej historii i wciągającej akcji, która ani na chwilę nie pozwoli mi odłożyć tej powieści. Autorka precyzyjnie wodzi czytelnika za nos, wciąga w fabułę i nie pozwala odłożyć książki na bok, czyli właśnie tak brzmi przepis na literacki sukces.
🏙 Główną bohaterką książki jest Karolina. Kobieta na codzień pracuje w Londynie. Jej spokój zaburza pewna wiadomość. Jak się dowiedziała, jej siostra została zamordowana w swoim mieszkaniu na Warszawskiej Pradze. To zmusza Karolinę do przyjazdu do Warszawy, by pochować siostrę oraz załatwić wszystkie sprawy związane z jej odejściem i sprzedać mieszkanie. Podczas sprzątania lokum siostry, Karolina natrafia na pewne wskazówki, które odkrywają przed nią, że śmierć siostry nie była wcale taka przypadkowa, a życzliwi sąsiedzi już nie wydają się jej tacy przychylni… Szybko okazuje się, że wykreowany przez nowych znajomych obraz siostry całkowicie rozmija się z wyobrażeniami Karoliny. 🏙
Fabuła wciąga dosłownie już od pierwszych stron, a autorka na każdym kroku podrzuca nam pewne poszlaki, sprawiając, że sami nieświadomie wpadamy w jej pułapkę i nie możemy oderwać się od lektury. Historia, jaką stworzyła Agata Zamarska z początku zaczyna się dość tajemniczo i intrygująco, a z każdą kolejną stroną zaczyna się dziać coraz więcej, sprawiając, że czytelnik nie może wyjść z podziwu, z jaką precyzją kieruje całą akcję, sprytnie prowadząc nas do punktu kulminacyjnego.
„Mieszkanie na ostatnim piętrze” to książka, która zawiera wiele tajemnic i zwrotów akcji.
Nie jest to typowo męska i mocna lektura, nie jest to też lekka i przyjemna obyczajówka. Autorka balansuje pomiędzy tymi dwoma aspektami po trochę, sprawiając, że książka spodoba się szerszemu gronu odbiorców. Klimat historii stworzonej przez Agatę jest tak tajemniczy i wciągający, że nie można się oderwać od lektury. Coraz to nowe fakty i zagadki odkrywane przez Karolinę doprowadzają do tego, że podejrzanym wydaje się być każdy. Komu można zaufać w takiej sytuacji, a na kogo trzeba uważać? Te pytania ciągle przewijały mi się w głowie. Miliony teorii pojawiające się podczas lektury i domysły o co tak naprawdę chodzi, okazały się być mylące w obliczu ostatecznego rozrachunku tej historii.
„Mieszkanie na ostatnim piętrze” to dobry kryminał, który sprawdzi się idealnie podczas letnich wieczorów. 💙
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-07-09
Małgosia Szydlak
Był to kolejny deszczowy, chłodny dzień w Londynie. Niczym nie różnił się od pozostałych. Miałam wrażenie, że żyłam w nieustannie powtarzającym się ciągu identycznych dni, z których każdy był co najmniej rozczarowujący.
Grupa nauczycieli zatrudnionych w innowacyjnej szkole dla trudnej młodzieży wybiera się na obóz integracyjny. Wśród nich jest ktoś, kto skrywa mroczną...
Jeden świadek. Zero dowodów. Tysiące kłamstw. W luksusowej rezydencji dochodzi do makabrycznej zbrodni. Małżeństwo Rokickich zostaje brutalnie zamordowane...
Szóstego października dowiedziałam się, że moja siostra nie żyje.