Okładka książki - Milczenie lasu

Milczenie lasu

... Możesz zapaść się pod ziemię.
I tak nie uciekniesz przed prawdą...

"Milczenie lasu" to pierwsza powieść autorki przetłumaczona na język polski.

Cooper i jego córeczka Finch od ośmiu lat żyją samotnie w niewielkim domku na odludziu.
Wszystko potoczyło się tak jak zaplanował Cooper, a o ich miejscu schronienia wiedzą tylko dwie osoby.
Przyjaciel Coopera który raz w roku dostarcza mu prowiant oraz natrętny sąsiad zwany Szkotem.
Nadchodzi zima, a przyjaciel z prowiantem nie pojawia się. Do tego jego nastoletnia córka ma dosyć życia w samotni.
Pewnego dnia przyjeżdża Marie z zaopatrzeniem, wtedy wszystko zaczyna się zmieniać. Do tego trup, który jest dosyć kłopotliwy w ich sytuacji.
Jaką historię kryje Cooper?
Co takiego się wydarzyło, że musiał z córką skryć się przed całym światem?
Kim tak naprawdę okaże się Szkot?
Magnetyzująca okładka, która kusi i daje nadzieję, że będzie to mocny thriller.
No cóż. Jeśli chodzi o pomysł na fabułę to jak najbardziej wzbudza zainteresowanie.
Ojciec z małym dzieckiem mieszkający w lesie, dziwny sąsiad, brak matki i sekret.
Wszystko jak najbardziej na miejscu.
Akcja rozwija się dosyć powoli, a o wszystkim dowiadujemy się bezpośrednio z opowieści głównego bohatera. Dzieli się swoją historią wciągając czytelnika.
Niestety na thriller to mi tu trochę za mało dreszczyku. Bardziej skłaniałabym się ku temu, że jest to powieść obyczajowo-kryminalna że szczyptą sensacji.
Natomiast jeśli chodzi o finalne rozwiązanie historii i pokierowanie końcowymi wydarzeniami bardzo mi się podobało. Mogę powiedzieć, że to one uratowały tą historię.
Mimo minusów polecam samemu przekonać się o co w tym wszystkim chodzi.

Informacje dodatkowe o Milczenie lasu:

Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2022-02-23
Tytuł oryginału: These Silent Woods
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Milczenie lasu

Kup książkę Milczenie lasu