„Milion powodów” to opowieść o walce z własnymi słabościami i sile miłości, która może uleczyć nawet najgłębsze rany. Skupia się na dwójce bohaterów, którzy mierzą się z trudną przeszłością i obecną, równie trudną, rzeczywistością, odnajdując w sobie nawzajem siłę do pokonywania przeciwności losu. Ich losy ponownie splatają się w nieoczekiwanych okolicznościach. Eris Evans, dawny szkolny buntownik i dusza towarzystwa, po wypadku motocyklowym traci władzę w nogach, a z nią swoje dotychczasowe życie i poczucie sensu. Jego codzienność wypełnia ból, ciemność, przygnębienie i brak nadziei na zmianę. W tym trudnym momencie na jego drodze staje Lea Moore, młoda i ambitna fizjoterapeutka. Dla niej ta relacja jest czymś więcej niż tylko pracą. W przeszłości była zakochana w Erisie, chociaż on nigdy nie zwracał na nią uwagi. Lea, która kiedyś była cichą, nieśmiałą dziewczyną, teraz staje przed wyzwaniem nie tylko zawodowym, ale też osobistym. Chociaż stara się odsunąć na bok dawne uczucia, nie jest to łatwe, szczególnie gdy wspomnienia wracają z nową siłą.
Powieść porusza wiele ważnych tematów, takich jak niepełnosprawność, traumy z dzieciństwa i trudność w odnajdywaniu siebie po bolesnych doświadczeniach. Eris jest skomplikowanym człowiekiem. Z jednej strony jest burkliwy, zgorzkniały i zamknięty w sobie, z drugiej kryje się w nim człowiek pełen bólu i niepewności, który pragnie odzyskać sens życia. Lea z kolei to postać pełna kontrastów. Jest opiekuńcza, empatyczna i pełna energii, ale jednocześnie zmaga się z obawami i niepewnością wynikającą z dawnych uczuć do Erisa. Autorka stopniowo buduje relację między bohaterami. Na początku ich kontakt jest chłodny, pełen napięcia i wzajemnego niezrozumienia. Z czasem jednak, dzięki determinacji Lei, pojawia się między nimi nić porozumienia, która powoli przeradza się w coś głębszego.
Wątek romantyczny jest w powieści istotny, ale nie przytłacza, równie ważne są indywidualne przemiany bohaterów oraz ich walka o przyszłość. Ciekawą postacią jest również przyjaciel Lei, dzięki któremu przetrwała szkolne lata, i ich przyjaźń, która wyglądała na wyjątkową, a okazała się czymś zupełnie innym. Ten wątek zaskoczył mnie w powieści najbardziej. Autorka umiejętnie przedstawia emocje towarzyszące bohaterom. Sceny, w których bohaterowie mierzą się z bólem, strachem czy nadzieją są napisane z dużą wrażliwością i realizmem. Dzięki retrospekcjom mamy szansę poznać ich przeszłość, co pomaga zrozumieć ich motywacje. W szczególności dramatyczna przeszłość Erisa i jego wewnętrzne zmagania nadają opowieści wiarygodności i sprawiają, że łatwo jest zaangażować się w jego losy.
Bardzo szybko czyta się tę powieść. Akcja jest dynamiczna, fabuła interesująca, a styl autorki naturalny i przyjemny. Mnóstwo jest w niej również inspirujących słów, cytatami można zapełnić cały zeszyt. Nie brakuje w powieści jednak elementów, które mogą budzić mieszane uczucia. Jeśli o mnie chodzi, są to na pewno liczne sceny intymne, które momentami wydają się być wprowadzane w niewłaściwych momentach, co nieco osłabia emocjonalny wydźwięk niektórych wydarzeń i ich wiarygodność przy okazji również. Sceny er0tyczne nie są nawet tak bardzo spicy, jak zapowiada okładka. Czasem jednak pojawiają się w najmniej odpowiednich momentach, a to może budzić niesmak. Wydaje mi się, że ta historia zyskałaby, gdyby było ich po prostu mniej.
„Milion powodów” to książka o trudnej walce, zarówno z własnym ciałem, jak i z emocjami. Pokazuje, jak istotne jest wsparcie drugiego człowieka i że miłość może być siłą, która zmienia wszystko. To także historia o nowych szansach, wybaczaniu sobie i innym oraz o odnajdywaniu motywacji, by żyć pomimo trudności. Przypomina, że każdy dzień może przynieść milion powodów, by walczyć o lepsze jutro. Polecam!
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-01-15
maitiri_books
Ona uciekła do Stanów w poszukiwaniu lepszego życia. On uciekł od życia, które go zawiodło. Vincent, znany lekarz, próbuje się pozbierać po zdradzie...