Książka ciekawa, która porusza ważne tematy. Problemy kobiet w związkach z mężczyznami to bolączka każdej z nas. Nie znajdziecie tu wylukrowanej historyjki o miłości tylko prawdziwe, realistyczne i brutalne życie.
Autorka opisuje losy trzech kobiet, które łączy jeden facet o imieniu Paweł. Joasia to pewna siebie kobieta, ciesząca się życiem, prowadząca własny biznes. Podczas podróży po Włoszech poznaje trzech mężczyzn. Jednym z nich jest właśnie Paweł. Na kursie gotowania młodzi ponownie spotykają się już w Poznaniu. Od tej chwili wybucha między nimi uczucie, które kończy się małżeństwem. Sielanka nie trwa zbyt długo i ich związek kończy się rozwodem.
Jadwiga to bibliotekarka, którą porzucił dwukrotnie pierwszy mąż. Z tego związku wychowała dwoje dzieci Pawła i Ewelinę. Kobieta jest spokojna, pracowita, uległa, słucha rodziców i męża. Jej zdanie w ogóle nie liczy się dla nikogo. Po rozwodzie i śmierci rodziców jedyną jej rozrywką jest uprawianie warzyw na działeczce za miastem. Gdy spotyka Jana myśli, że wreszcie odnalazła szczęście, jednak bardzo się myli.
Trzecia z kobiet to siostra Pawła. Bardzo młodo wyszła za mąż i urodziła dziecko. Będąc w ciąży zdała egzamin na fryzjerkę. Prowadzi konto na instagramie i udziela porad różnym ludziom. Dużo starszy mąż niestety nie sprostał zadaniu bycia ojcem i mężem.
Muszę przyznać, że książka dała mi wiele do myślenia. Widzimy tu jak wszystkie trzy małżeństwa psuły się powoli a żadna z kobiet tego nie zauważała. Brak rozmów, tajemnice, niedopowiedzenia i zero czasu dla partnera doprowadzają do rys w związku, który kończy się rozwodem.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2020-03-11
Izabela Hebda
Trzy kobiety i trzy nowe początki. Jadwiga z nikomu nieznanej bibliotekarki przeistacza się w rasową blogerkę. Definitywnie odcina się od przeszłości...
ZAPRASZAMY NA WIECZÓR CUDÓW, KTÓRY CHOĆ ZAPLANOWANY, PRZYNIESIE NIEOCZEKIWANE ROZWIĄZANIA. Warszawiacy w rytm świątecznych przebojów szykują się do świąt...