Okładka książki - Miłość od elfiego wejrzenia

Miłość od elfiego wejrzenia

Tom 1 cyklu W objęciach magii

Z jakim gatunkiem literackim, spędzacie weekend?

Ja się wzięłam za fantastykę. "W objęciach magii" łatwo utonąć. Dwa tomy z bajkowymi wręcz okładkami i podobną zawartością, mogą się podobać jeżeli nie ma się zbyt wysokich wymagań 😅

Pierwszy tom tzn " Miłość od elfiego wejrzenia" to jak sam tytuł mówi, książka o miłości i elfach.

Pierwsze oblicze ukazanej tu miłości to wyjątkowa więź łącząca piątkę sióstr, które w rzeczywistości nie są spokrewnione. Wychowały się ukryte w zakonie na Wyspie Księżyców.

Księżyce odgrywają tu szczególną rolę. Są dwa i dwa razy do roku jeden zaćmiewa drugi jakby się obejmowały. I w te wyjątkowe noce rodzą się dzieci o magicznych zdolnościach, tzw Objęci. Do tego grona należy Sorcha i jej przybrane siostry. Uważane za zagrożenie, zostały ukryte wśród zakonnic.

Co mnie tu nieco zdezorientowało - są wzmianki, a nawet konkretniejsze opisy przeszłości 3 z sióstr, które zostały żonami królów ( w świecie Aerthlanu jest takich królestw 5 i właśnie zakończona została wojna z jednym z nich, jednak emocje wciąż nie opadły, zaufanie wciąż nie zostało odzyskane). I miałam wrażenie, że coś mnie ominęło, że sięgnęłam za kolejny tom serii, a nie pierwszy. Nie rozumiem dlaczego zostały opisane losy dwóch sióstr ( kolejny tom jest o innej z piątki), a te trzy choć można odnieść wrażenie, że przeżyły coś wyjątkowego o czym fajnie byłoby przeczytać, nie dostały swoich tomów.

Dostajemy tu historię Sorchy. Wywróżono jej, iż znajdzie miłość u boku mężczyzny o fiołkowych oczach i białych włosach. Ewidentnie zanosi się na pięknego elfa. Jednak gdy w wyniku podstępu trafia w ręce wroga i zostaje uratowana przez tajemniczego Leśniczego, jej serce rwie się ku niemu. Ale ten elf ma co prawda piękne fiołkowe oczy, jednak kolor włosów się nie zgadza. I co teraz ? Słuchać serca czy szukać dalej mężczyzny jak z przepowiedni ?

To prosta historia z wątkiem fantastycznym. Są autorki piszące książki tego gatunku, takie bardziej imponujące bym rzekła.

Ale nie jest to książka zła. Lekka, z humorem, z przewidywalnym i nieco bagatelnym wątkiem miłosnym. Pełna magii, elfów, istot zmiennokształtnych. Ja lubię opisy bitew, walki w takich książkach i jest tu tego nie mało.

Taka bajka dla dorosłych. Bo może nie ma wiele erotyki ale jednak nie da się jej nie zauważyć.

Nie jestem rozczarowana i już czytam kolejną część. Coś w sobie to ma. Może to nie Armentrout czy Maas ale jednak można spędzić miło czas przy tej lekturze.

Znacie już może tę historię? Czy macie w planie ?

Dajcie znać . A ja serdecznie dziękuję za egzemplarz do recenzji.

Informacje dodatkowe o Miłość od elfiego wejrzenia:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2023-06-28
Tytuł oryginału: How to Love Your Elf
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Krzysztof Kietzman
Dodał/a opinię: Marta BONIECKA

Tagi: fantasy

Zobacz opinie o książce Miłość od elfiego wejrzenia

Kup książkę Miłość od elfiego wejrzenia

Sekretne życie wampira
Kerrelyn Sparks0
Okładka ksiązki - Sekretne życie wampira

Nie ma nic bardziej seksownego niż mężczyzna, który coś ukrywa.  No, chyba że swój prawdziwy wiek…   Typowy wieczór...

Szaleję za Tobą Misiu
Kerrelyn Sparks0
Okładka ksiązki - Szaleję za Tobą Misiu

On ją kocha. Lecz swoją miłością może jej oddać prawdziwie niedźwiedzią przysługę… Elsa Bjornberg, gwiazda programu o renowacji domów, bez...