Okładka książki - Miłość, wojna i tajemnica papirusu (Tom 1). Miłość, wojna i tajemnica papirusu. Tom 1

Lea Burgsch od najmłodszych lat uwielbia uczestniczyć w wyprawach u boku ojca, który jest niemieckim archeologiem. Podczas jednego z wyjazdów do Kairu Lea znalazła tajemniczy papirus i postanowiła go rozszyfrować, ale to zadanie wydaje się niemożliwe, zwłaszcza że o swym znalezisku nikomu nie powiedziała.

Gdy była dzieckiem przypadkowo spotkała w muzeum chłopca, który urzeczony jej opowieścią o Egipcie, sam zaczął zagłębiać się w tej tematyce. To spotkanie nie trwało jednak długo, a Lea i Merlin spotykają się ponownie dopiero już jako dorośli w Berlinie w innych, mniej korzystnych okolicznościach. Poznają się bliżej, zaczynają darzyć się szczególnym uczuciem, jednak ich relacja nie ma przyszłości, gdyż on jest rodowitym Niemcem, ona zaś posiada korzenie żydowskie.
Wydaje się, iż ich miłość nie ma szansy przetrwać w tym brutalnym, napędzanym ostracyzmem i ideologią świecie, zwłaszcza w obliczu wybuchy wojny...

Powieść ta to arcyciekawe połączenie czasów przed i w trakcie II wojny światowej oraz licznych odniesień do starożytnego Egiptu. To fascynująca mieszanka wątku typowo romantycznego z zakazaną miłością z wojenną zawieruchą w tle, z prześladowaniami i ślepym podążaniem za nazistowską propagandą.

Niezwykle intrygującym akcentem tej powieści jest tajemniczy papirus znaleziony przez Leę, a który okazuje się być pożądany także przez inne osoby. Jestem bardzo ciekawa, co się kryje za tajemniczym szyfrem widniejącym na tym starożytnym dokumencie.

Autorka wzbogaciła tę powieść o kilka ciekawostek historycznych zahaczających o starożytność. Pióro Wiktorii Gische charakteryzuje się lekkością i przystępnością przekazu, a więc trudniejsze tematy zostały w tej historii opowiedziane w lżejszy sposób. A dylematy, trudne decyzje i wybory między lojalnością wobec narodu a miłością, która nie powinna się pojawić, z pewnością nie są tematyką łatwą.

Ta powieść to niezwykła podróż wstecz, dzięki której możemy dowiedzieć się wiele nie tylko o II wojnie światowej, ale i o starożytnych artefaktach i odkryciach. Jestem niezmiernie ciekawa tego, co przygotowała dla nas autorka w drugiej części tej dylogii!

Informacje dodatkowe o Miłość, wojna i tajemnica papirusu (Tom 1). Miłość, wojna i tajemnica papirusu. Tom 1:

Wydawnictwo: Flow
Data wydania: 2025-05-28
Dodał/a opinię: paula_czytula

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Miłość, wojna i tajemnica papirusu (Tom 1). Miłość, wojna i tajemnica papirusu. Tom 1

Kup książkę Miłość, wojna i tajemnica papirusu (Tom 1). Miłość, wojna i tajemnica papirusu. Tom 1

Zapach lukrecji
Wiktoria Gische0
Okładka ksiązki - Zapach lukrecji

Druga połowa XIX wieku. Ulice Powiśla. Zakamarki Krakowskiego Przedmieścia. Salony warszawskich kupców i przedsiębiorców. Ciasne pokoiki obskurnych burdeli...

Pierwsze dni niepokoju. Saga Estery
Wiktoria Gische0
Okładka ksiązki - Pierwsze dni niepokoju. Saga Estery

Poczucie winy, rozdarte serce i niepewność jutra Estera Kaufmann jest poruszona rodzinną tragedią przyjaciela - Ludwik spowodował wypadek, w którym zginęła...