"Minione życia" trafiły w moje ręce przez zupełny przypadek - książkę dostałem w prezencie. Muszę przyznać, że długo się za nią zabierałem, ponieważ miałem w przeszłości złe doświadczenia z powieściami nasiąkniętymi fantastyką, zjawiskami paranormalnymi i w ogóle oderwanymi od rzeczywistości. W tym wypadku zostałem jednak mile zaskoczony. I cieszę się, że się do niej "przymusiłem";)
W powieści pojawia się masę wątków. Autor zaczyna historię w latach 60-tych ubiegłego stulecia, by cofnąć nas w czasie o 4 wieki. Wszystkie skrawki są pieczołowicie ze sobą połączone, nie ma w nich miejsca na jakiekolwiek luki. Akcja zaczyna się od niemal jednego punktu by rozrosnać się w potężne drzewo wydarzeń, które mnie osobiście wciągnąło bez reszty. Są tu gangsterskie porachunki, jest miłość, która żyje dalej wtedy kiedy ludzkie życie już ustaje, jest chęć zemsty - nawet zza grobu i ukazanie tego, co może zrobić z człowiekiem chora ambicja i głód władzy. Wszystko to zdaje nam się mówić: "Śmierć to dopiero początek". Książkę pomimo jej 484 stron łyknąłem niemal jednym chaustem i nie żałuję dwóch zarwanych nocy;)
Informacje dodatkowe o Minione życia:
Wydawnictwo: Novae Res