Okładka książki - Miss Bee. Miss Bee i duch ambasady

Miss Bee. Miss Bee i duch ambasady

Czy stary, pełen historii budynek może naprawdę skrywać ducha, czy też za tajemniczymi zjawiskami zawsze stoi człowiek?

Z takim dylematem przyszło zmierzyć się Beatrice Bernabò, bohaterce książki „Miss Bee i duch ambasady” autorstwa Alessia Gazzola. To już trzeci tom serii o sympatycznej i niezwykle bystrej Miss Bee, jednak warto od razu zaznaczyć, że ja nie czytałam dwóch wcześniejszych części i w żaden sposób nie przeszkodziło mi to w odbiorze tej historii. Autorka bardzo umiejętnie wprowadza czytelnika w relacje między bohaterami i wydarzenia, dzięki czemu bez problemu można rozpocząć swoją przygodę właśnie od tego tomu.

Już sama okładka przyciąga wzrok i doskonale oddaje klimat opowieści, jej elegancję, szyk oraz nutę tajemnicy. Równie zachęcający okazał się opis, obiecujący zagadkę osadzoną w świecie londyńskiej socjety i włoskiej dyplomacji. Przyznam, że połączenie kryminału historycznego z lekkim wątkiem obyczajowym i odrobiną niepokoju od razu wzbudziło moją ciekawość.

Akcja przenosi do Londynu roku 1925. Beatrice rozpoczyna pracę jako sekretarka we włoskiej ambasadzie. Wydawałoby się, że czekają ją głównie eleganckie przyjęcia, spotkania ważnych osobistości i poznawanie zasad dyplomatycznego świata. Tymczasem w murach ambasady zaczynają dziać się rzeczy, których trudno racjonalnie wyjaśnić. Nocne hałasy, szepty dobiegające z ciemności i nieodparte wrażenie czyjejś obecności sprawiają, że atmosfera z każdym rozdziałem staje się coraz bardziej intrygująca. Czy rzeczywiście w budynku ukrywa się duch? A może ktoś bardzo chce, by wszyscy właśnie w to uwierzyli?

Ogromnie spodobała mi się kreacja głównej bohaterki. Miss Bee jest inteligentna, ciekawa świata, odważna i ma w sobie naturalny urok, któremu trudno się oprzeć. Nie potrafi przejść obojętnie obok zagadki i właśnie ta jej dociekliwość sprawia, że z zainteresowaniem śledziłam każdy kolejny trop. Dodatkowych emocji dostarcza również wątek Juliana Lennoxa. Spotkanie mężczyzny, do którego nadal żywi uczucia, nie należy do łatwych, zwłaszcza gdy pojawia się on u boku swojej przyszłej żony. Jak poradzi sobie z tym Beatrice? Czy serce pozwoli jej zachować rozsądek?

Szczególnie urzekł mnie klimat tej powieści. Alessia Gazzola w piękny sposób odtworzyła Londyn lat dwudziestych. Eleganckie bale, wystawne przyjęcia, zasady etykiety i dyplomatyczne kulisy tworzą niezwykle malownicze tło dla kryminalnej intrygi. Czułam się tak, jakbym oglądała doskonały serial kostiumowy, w którym przepych i wyrafinowanie przeplatają się z tajemnicą oraz niepewnością. Nie znajdziemy tu brutalności czy mrocznych scen, za to otrzymujemy pełną uroku zagadkę typu cozy mystery, która wciąga spokojnie, ale skutecznie.

Dużą przyjemność sprawiło mi także to, że autorka przez długi czas nie odkrywa wszystkich kart. Pojawiające się wskazówki, sekrety bohaterów i kolejne niepokojące wydarzenia sprawiają, że nieustannie próbuje się odgadnąć prawdę. A kiedy wydaje się, że wszystko zaczyna układać się w logiczną całość, pojawiają się kolejne pytania i wątpliwości.

To, co szczególnie zapadło mi w pamięć, to połączenie lekkości, humoru, subtelnego romansu i intrygującej zagadki. Autorka stworzyła historię, która pozwala na chwilę przenieść się do zupełnie innego świata. Świata pełnego elegancji, sekretów i bohaterów, których losy śledzi się z prawdziwą przyjemnością.

„Miss Bee i duch ambasady” to świetna propozycja dla miłośników kryminałów historycznych, klimatycznych powieści obyczajowych oraz wszystkich, którzy lubią zagadki bez nadmiaru przemocy. Ja spędziłam z tą książką bardzo przyjemny czas i z pewnością chętnie sięgnełabym po kolejne spotkanie z Miss Bee, temu koniecznie muszę sięgnąć po dwie pierwsze części.

Jeśli lubicie tajemnice owiane aurą dawnych lat, błyskotliwe bohaterki i historie, które potrafią zaciekawić od pierwszych stron, koniecznie zwróćcie uwagę na tę powieść.

Informacje dodatkowe o Miss Bee. Miss Bee i duch ambasady:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2026-05-27
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Miss Bee e il fantasma dell'ambasciata
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Literatura kryminalna - detektyw kobieta Kryminały historyczne Europa Zachodnia

Zobacz opinie o książce Miss Bee. Miss Bee i duch ambasady

Kup książkę Miss Bee. Miss Bee i duch ambasady

Miłość i medycyna (sądowa)
Alessia Gazzola0
Okładka ksiązki - Miłość i medycyna (sądowa)

Pierwszy tom włoskiej serii o Alice Allevi, młodziutkiej i roztrzepanej adeptce medycyny sądowej. Połączenie kryminału, powieści obyczajowej i romansu...

Starszy pan musi umrzeć
Alessia Gazzola0
Okładka ksiązki - Starszy pan musi umrzeć

Drugi tom włoskiej serii o Alice Allevi, młodziutkiej i roztrzepanej adeptce medycyny sądowej. Połączenie kryminału, powieści obyczajowej i romansu. Dowcipne...