Okładka książki - Mistrzowski rodzic

Mistrzowski rodzic

Obecnie częściej można spotkać dziecko ze smartphonem niż jeżdżące na rowerze, jest to zasmucające, ponieważ wspominając nasze dzieciństwo, to robiliśmy wszystko, żeby jak najdłużej być na dworze, a teraz ciężko wygonić dziecko z domu. Niestety do niektórych sytuacji doprowadzamy sami, często rodzic, kiedy musi coś ważnego zrobić lub jest zmęczony, sam włącza dziecku bajki lub daje telefon, żeby mieć chwilę dla siebie, a potem dziwi się, kiedy dziecko nie chce robić nic innego tylko siedzieć przed telewizorem. Innym absurdalnym pomysłem jest zmuszanie dziecka do aktywności, podczas gdy sami siedzimy ciągle na kanapie wpatrzeni w telefon, przykład zawsze idzie z góry, więc warto najpierw samemu podjąć aktywność fizyczną, a dopiero zachęcać innych do wspólnego spędzenia czasu.
Mistrzowski rodzic to publikacja, która pomoże nam wyłapać błędy, które popełniamy i nauczyć działań, dzięki którym polepszymy swoje relacje z dziećmi. Rozdziały są naprawdę świetnie napisane dużo przykładów błędów, które popełniamy, na przykład, kiedy dziecku coś nie wyjdzie, staramy się go pocieszyć słowami, że nic się nie stało, a tak naprawdę nie wiemy, jakie wtedy towarzyszą mu emocje i takimi słowami możemy zaszkodzić. Mamy też wpis o stresie, często, kiedy widzimy, że nasze dziecko się stresuję, próbujemy zająć go czymś innym lub mówimy po prostu, że nie ma się czego bać, a nawet nie próbujemy wytłumaczyć dziecku, co zaraz się stanie lub po prostu dowiedzieć się co wywołuje ten stres.
Niektórzy rodzice myślą, że są nieomylni i wszystko wiedzą najlepiej o swoich pociechach trochę jest to racja, a trochę nie, bo wiadomo, że my znamy lepiej nasze dziecko niż przedszkolanka czy pediatra, ale nie oznacza to, że potrafimy wniknąć w umysł naszego dziecka i wyjść naprzeciw jego potrzebom. Jeżeli ciężko nam dotrzeć do naszego dziecka, boimy się popełnić błąd, to powinniśmy korzystać z właśnie takich poradników, na pewno nam nie zaszkodzą, warto, chociaż spróbować być jeszcze lepszym rodzicem niż się jest, bo mamy dla kogo się starać, w końcu od tego, jak wychowamy nasze dziecko, będzie zależała jego przyszłość.

Informacje dodatkowe o Mistrzowski rodzic:

Wydawnictwo: Sensus
Data wydania: 2021-01-14
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Mistrzowski rodzic

Kup książkę Mistrzowski rodzic