Okładka książki - Mitologia Greków i Rzymian w komiksie

Mitologia Greków i Rzymian w komiksie

To fascynujące komiksowe wydanie na pewno Was zaciekawi dawnymi wierzeniami. Nie zabraknie w nim dobrego humoru, co zachęci do dalszej lektury. Mali czytelnicy będą na pewno zadowoleni.

Historie tu zawarte to te, które myślę, że wielu z nas dobrze pamięta i kojarzy. Książkę rozpoczyna pomysłowe drzewo genealogiczne wielkich bogów Grecji i Rzymu oraz wyjaśnienie symboli z dołu strony, na które na pewno zwrócicie uwagę. To dodatkowe informacje i ciekawostki. Następnie przed Wami 23 opowieści od czasów powstania świata poprzez wojnę trojańską do momentu powstania osady Alba Longa w Lacjum w Italii. Przeczytamy o pogromcy meduzy, najsilniejszym z herosów, Orfeuszu, Eurudyce, Edypie, Achillesie i Eneaszu oraz wielu innych bogach i herosach. Bardzo mi miło było odświeżyć mitologiczną wiedzę. Każda z historii ma krótkie wprowadzenie, a następnie poznajemy opowieści w formie komiksu.

Kolorystyka pięknych ilustracji, oryginalna czcionka, typ papieru i twarda oprawa sprawiają wrażenie, że książka jest szczegółowo dopracowana, więc warto mieć ją w biblioteczce. Niejeden uczeń będzie zadowolony, może to być dla niego mitologia w pigułce.

Serdecznie polecam.

Informacje dodatkowe o Mitologia Greków i Rzymian w komiksie: