JEDNOCZEŚNIE "ZA BARDZO" I "NIEWYSTARCZAJĄCO"
Powieści Lisy Genovy zawsze znajdują szczególne miejsce w moim sercu. W swoich książkach autorka łączy niezwykły przypadek medyczny z obyczajową fabułą, kreśląc fascynujący portret bohatera zmagającego się z chorobą. Dzięki temu mamy szansę poznać ludzi, których życie zostało naznaczone przez spektrum autyzmu, chorobę Alzheimera, pląsawicę Huntingtona, czy uraz mózgu, który skutkuje zespołem pomijania stronnego, czy tak jak w tym przypadku chorobę o podłożu psychicznym.
Najnowsza powieść autorki zatytułowana "Mniej więcej Maddy" to opowieść o młodej, dziewiętnastoletniej dziewczynie, studentce pierwszego roku na Uniwersytecie Nowego Jorku, która zmaga się z chorobą afektywną dwubiegunową. Maddison Banks pochodzi z Connecticut, różni się od reszty rodziny, ponieważ nie wpisuje się w popularny schemat, nie chce zakładać rodziny i wychodzić za mąż. Jej życie uczuciowe to prawdziwa huśtawka emocjonalna. Burzliwy związek z Adamem, zerwanie, załamanie, stany depresyjne oraz bezsenność sprawiają, że dziewczyna szuka pomocy u specjalisty. Diagnoza wywraca świat Maddy do góry nogami. Rozpoznanie nie pozostawia żadnych wątpliwości, ale jednocześnie pozwala zrozumieć zachowanie Maddy. Powtarzające się u niej cykle obsesji związanej z szaleńczą manią, które przeplatają się z okresami kompletnej niemocy, beznadziei, zobojętnienia prowadzące nawet do samookaleczenia - te dwa skrajne bieguny ograniczają życie bohaterki.
Czy Maddy poradzi sobie z bezlitosną diagnozą? Czy nauczy się w porę rozpoznawać objawy? Jak zmieni się jej życie?
Lisa Genova oddała w ręce czytelników odważną, mądrą i wielowymiarową opowieść o dorastaniu z chorobą, lęku przed odrzuceniem i poszukiwaniu swojego miejsca w życiu. Historia Maddy jest nad wyraz prawdziwa, pełna trudnych emocji, które są wręcz namacalne. Zarówno stany euforyczne, jak i depresyjne w jakich pogrąża się bohaterka są tak sugestywne, że niemal odczuwalne na własnej skórze.
Historia opisana w tej powieści nie ogranicza się wyłącznie do choroby. Autorka stara się pokazać Maddy jako pełnowartościową osobę, która próbuje zrozumieć, zaakceptować i nauczyć się żyć ze swoim schorzeniem. Maluje portret odważnej dziewczyny, wrażliwej, pełnej pasji i empatii, która wymyka się stereotypom i poszukuje własnej drogi. Nie ma tu moralizatorskich wykładów, ale bardzo prawdziwe, bolesne świadectwo życia z CHaD, bez lukru i upiększania.
Lisa Genova pisze w prosty i zrozumiały sposób, bez zbędnych, często niezrozumiałych terminów medycznych. Pomaga zgłębić i zrozumieć problem choroby afektywnej dwubiegunowej, która dotyka nie tylko chorego, ale pośrednio również jego rodzinę i otoczenie. Niewiele osób potrafi tak umiejętnie łączyć lekki język i opisowy styl z bardzo trudnym, ciężkim tematem. Wprowadzając narrację trzecioosobową autorka zaskakująco dokładnie i precyzyjnie ukazała zmiany stanu umysłu Maddy, ale również jej relacje rodzinne oraz kontakty z rówieśnikami. Jestem pod wrażeniem bo nie było to ani proste, ani oczywiste.
"Mniej więcej Maddy" to powieść, która uczy, pomaga zrozumieć i zaakceptować. Tacy ludzie żyją przecież wokół nas. To historia z ważnym przekazem, która zostawia w pamięci trwały ślad. Kolejna książka autorki zdecydowanie warta poznania.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-07-02
Tytuł oryginału: More or Less Maddy
Poczytajka
Nowa powieść autorki MOTYLA. Wielokrotnie nagradzana, bestsellerowa autorka "New York Timesa" i neurobiolog Lisa Genova powraca z nową, poruszającą powieścią...
Najnowsza powieść autorki „Motyla”. Pamiętaj, czego się nauczyłaś i znów się zakochaj. Znajdź kogoś do pokochania i obdarz go bezwarunkową...