Chciałabym wspomnieć wam o drugiej części świetnej trylogii autora, który dzięki swojej wspaniałej wyobraźni, stworzył historię całkowicie różniącą się od tych nam znanych. Mieszanka gatunków powoduje, że powieść ma niepowtarzalny klimat, przykuwa uwagę oraz intryguje od pierwszych stronic, aż po zaskakujące zakończenie. Jak już zaczęłam czytanie tak odłożyłam pasjonującą lekturę po kilku godzinach, gdy dotarłam do finału.
Drugi tom zdecydowanie przypadł mi do gustu. Do hipisowskiej pary małżonków przybył dziwny, wycieńczony chłopiec, który traci przytomność. Nie zwlekając zbyt długo, wzywają na pomoc Aleksandrę Sambierską, która podczas badania w szpitalu odkrywa, że jego budowa anatomiczna zdecydowanie różni się od naszej. Z trudnością przychodzi mu porozumiewanie się z wszystkimi. Jednak udaje mu się wskazać, iż szuka Krzysztofa Lorenta, który jest byłym księdzem i obdarzony jest wyjątkowym darem. To właśnie on i była zabójczyni Haiku przybywa na pomoc chłopcu.
Jak myślicie, kim jest ten młody człowiek, tak różniący się od zwykłych ludzi? Kto mu zagraża i dlaczego musi on uciekać? Czy ekscentryczny duet będzie wstanie go ocalić? Czy walka będzie krwawa i przyniesie wiele ofiar?
Muszę przyznać, iż ta pozycja jest bardzo wciągająca, obfituje w dynamiczną akcję, a świetna fabuła pobudza wyobraźnię. Kreacja charakternych i różnorodnych postaci jest genialna. Dialogi są rewelacyjne i często przezabawne, dzięki czemu przez książkę się po prostu płynie. Spójna fabuła i wiele przygód zmusza do refleksji oraz powoduje totalny chaos. W mojej głowie nadal siedzi ta historia.
Nie pozostaje mi nic innego, niż cierpliwie zaczekać na finalny tom, by dowiedzieć się czym jeszcze pan Kotowski nas zaskoczy. Równoległy świat jak i plemię żyjące zgodnie z duchem pierwotnych ludzi zafascynuje niejednego. Jego cudowny styl jest bardzo lekki i przystępny, dlatego zachęcam was do przeczytania tej powieści.
Zapewniam, że naprawdę warto, a nuda na pewno wam nie zagraża. Mam nadzieję, że sięgniecie po książkę i przyjemnie spędzicie czas z lekturą. Ja polecam z całego serca.
Data wydania: 2022-04-13
Izabela Hebda
Snajperzy GROM-u od momentu sformowania jednostki w 1990 roku są jednymi z najlepszych strzelców na świecie. Specjalne wyszkolenie, niepowtarzalna taktyka...
Porwanie rzecznika rządu, UOP, CBŚ, politycy z pierwszych stron gazet, mafia krakowska, psychiatrzy dokonujący nielegalnych eksperymentów na pacjentach...