Okładka książki - Mój przyjaciel Hitler. Wspomnienia fotografa Hitlera patronujemy

Mój przyjaciel Hitler. Wspomnienia fotografa Hitlera

Inne wydania:

„Mój przyjaciel Hitler. Wspomnienia fotografa Hitlera” to Heinrich Hoffman przemawiający do odbiorcy poprzez książkę a nie fotografię, choć tych ostatnich znajdziemy w tej pozycji sporo. Pewnie nie kojarzycie go z nazwiska, ale zapewniam was, że każdy musiał choć raz ujrzeć foto w jego wykonaniu. Ulubiony fotograf Hitlera, którego nazywa swoim przyjacielem, miał niemal monopol na fotografowanie przywódcy III Rzeszy - wykonał ponad 2 miliony zdjęć fuhrera. Towarzyszył, swemu przyjacielowi - jak mawia o Adolfie, w najważniejszych momentach politycznych jak i prywatnych.
Gościł Hitlera przy swoim rodzinnym stole, jak i bywał jego powiernikiem, zaufanym towarzyszem licznych podróży i spotkań, które zapisały się na kartach historii.
Wspomnienia Hoffmanna, nie są pozbawione bałwochwalczych przechwałek, lecz nie znajdziecie w ich skruchy, refleksji na temat całego zła zamkniętego w słowie „wojna”. Jak to zwykłe w takich przypadkach: nic nie widział, nic nie słyszał, wykonywał jedynie swoje. O Hitlerze wypowiada się w samych superlatywach, podkreślając charyzmę, wrażenie jakie robił na kobietach, zdrowy styl życia ( he he he ), wegetarianizm. Ciekawostką dla mnie były zdjęcia, które przedstawiały przywódcę Rzeszy, ćwiczącego pozy do swoich „porywających”, krzykliwych przemówień.
Książkę czyta się płynnie i szybko, autor przywołuje powierzchownie fakty historyczne. Na przebieg wojny w Polsce poświęca mniej uwagi niż na rozważania o wrażenia jakie wywierał na kobietach Hitler, popychając je aż do samobójczych prób. Na marginesie - to właśnie Hoffmann przedstawił mu Ewę Braun.
Drażni buta i brak refleksji, przemilczenie tego co istotne, ale to właśnie sprawia, że „Wspomnienia fotografa Hitlera” odczytujemy jako zapis człowieka ogarniętego „zarazkiem” fanatycznego myślenia, choć „robił tylko fotografie”.

Informacje dodatkowe o Mój przyjaciel Hitler. Wspomnienia fotografa Hitlera:

Dodał/a opinię: julitalatka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Mój przyjaciel Hitler. Wspomnienia fotografa Hitlera

Kup książkę Mój przyjaciel Hitler. Wspomnienia fotografa Hitlera

Znalazłem się wśród tych szczęśliwców, którym pozwolono odwiedzić Hitlera w więzieniu.

Pasja do sztuki nie była jedynie pozą Hitlera. Miał wnikliwe oko i doceniał jakość. Sam był akwarelistą o znacznych osiągnięciach. Niektóre z jego obrazów, zarówno pod względem kompozycji, jak i podejścia do tematu, były znakomite.

Więcej cytatów z tej książki

Złota różdżka, czyli bajki dla niegrzecznych dzieci
Heinrich Hoffmann0
Okładka ksiązki - Złota różdżka, czyli bajki dla niegrzecznych dzieci

Złota różdżka, Heinrich Hoffmann Jedna z najpopularniejszych i najbardziej kontrowersyjnych książek dla dzieci, jakie kiedykolwiek powstały...