Autor książki "Moje dni w antykwariacie Morisaki" - Satoshi Yagisawa otrzymał za nią Nagrodę Literacką Chiyoda.
Powieść składa się z dwóch części.
W pierwszej zapoznajemy się z glówną bohaterką - Takako, rozpaczającą po Hideakim, który ją porzucił. Dla niego Takako była tylko tą drugą. To z inną dziewczyną chciał założyć rodzinę.
Najgorsze było to, że pracowali w jednej firmie i czy chcieli czy nie, to jednak się spotykali. Takako to bolało i postanowiła rzucić również pracę.
Dopiero interwencja jej rodziców i wujka - Satoru pomogła stanąć jej na nogi i przestać rozmyślać o nieudanym związku.
Satoru był włascicielem antykwariatu Morisaki, odziedziczonym po swoim ojcu. Początkowo miał inne pomysły na swoje życie. Dużo podróżował i czytał wiele książek, jednak nie był przekonany czy da sobie radę w prowadzeniu rodzinnego biznesu. Ożenił się z Momoko, lecz po jakimś czasie ona od niego uciekła.
Jak potoczą się dalsze losy Takako i Satoru?
Czy odnajdzie się ciocia Momoko?
Czy ta książka może nas czytelników nauczyć jeszcze czegoś innego poza szacunkiem dla książek, zwłaszcza tych starych i zapomnianych?
Czy bohaterowie jeszcze czymś nas zaskoczą?
Tego można dowiedzieć się z drugiej części powieści.
Wydawnictwo: Kwiaty Orientu
Data wydania: 2023-01-31
Moje miejsce w antykwariacie Morisaki to powieść, która przenosi nas do tokijskiej dzielnicy antykwariatów - Jinb?ch? - gdzie klimat starych ksiąg kontrastuje...