Ruszając w podróż z Glorią Steinem nie wiedziałam co mnie spotka po drodze. Stany Zjednoczone nigdy nie były w moim ośrodku zainteresowań, ale podróże lubiłam od dziecka. Zwykłam też mówić, że nie cel się liczy, a sama podróż. Poczułam więc po przeczytaniu kilku stron, że coś łączy mnie z autorką. Dla Glorii podróż to poszukiwanie tożsamości, a dom traktuje jako przystanek. Od dziecka w drodze, ciągnięta przez ojca doświadczała wędrówki. Mimo, iż to autobiografia to nie poznajemy w niej autorki z tak bardzo osobistej strony. Jest to raczej zbiór luźnych historii, zdarzeń, z jej życia bez zachowanego porządku chronologicznego. Myślę, że to interesujący zabieg, który nie pozwala nam się nudzić podczas lektury. Autorka „Mojego życia w drodze” opisuje ludzi napotkanych w drodze, którzy stali się dla niej inspiracją, którzy wnieśli w niej życie coś nowego. Dążyła by poznawać historie bezpośrednio od bohaterów, nie gdzieś z drugiej ręki. Samemu się przekonać, samemu doświadczyć to jej motto. Obracała się w różnych środowiskach. Tych na przysłowiowym świeczniku ale i tych wykluczonych. Historia życia stała się tu tłem dla zmian społeczno-politycznych. Miała styczność z polityką, ale przez te kontakty pragnęła coś osiągnąć dla ludzi słabszych. Walczyła o prawa kobiet, często spychanych na margines. Broniła osób o innym kolorze skóry, ubogich, wystawionych na ciężką życiową próbę. Nikogo nigdy nie oceniała.
„Droga zmusi cię do życia tu i teraz”- czytamy. Droga to nie kalkulacja, nie wyreżyserowany spektakl. Droga jest jak życie nieprzewidywalna w skutkach. Im więcej niespodzianek tym bardziej wyostrzony umysł i przedłużone życie. Mimo, iż autorka urodziła się w 1934 roku, a obecnie jest sędziwą starszą panią, nie mam wrażenia, że czytając cofnęłam się w jakieś odległe czasy. Cały czas widzę tą piękna i młodą kobietę z okładki książki. Jej spojrzenie jest ponadczasowe, świeże i wnikliwe. Przez książkę płynie się lekko i z zachwytem. Ta postać zasługuje na większą uwagę w zbiorowej świadomości. Gloria jest inspirująca. To bardzo fajne, że obecnie dalej możemy się uczyć i czerpać wzorce z takich postaci. Być może po przeczytaniu, tej książki jakaś z kobiet uwierzy w siebie i ruszy do działania by zmienić świat lub wprowadzić do niego swoje zasady.
Informacje dodatkowe o Moje życie w drodze:
Wydawnictwo: Poradnia K
Data wydania: 2019-11-13