Okładka książki - Morderstwo nad jeziorem Garda

Morderstwo nad jeziorem Garda

Brytyjski kryminał „Morderstwo nad jeziorem Garda” Toma Hindle.

Na prywatnej wyspie Castello Fiore  nad jeziorem Garda odbywa się ślub Laurence’a Heywooda i włoskiej influencerki Evy Bianchi. Podczas ceremonii dochodzi jednak do morderstwa, a wszyscy goście zostają uwięzieni na wyspie w oczekiwaniu na przyjazd policji. W tym czasie jedna z uczestniczek uroczystości Robyn wykorzystując swoje dziennikarskie umiejętności i próbuje zidentyfikować mordercę, zanim zaatakuje ponownie. Przy okazji na jaw zaczynają wychodzić skrywane rodzinne tajemnice.

Wciągająca, klimatyczna i zgrabnie poprowadzona historia rozgrywa się w duchu klasycznego kryminału. Mamy tu zajmującą tajemnicę w stylu „izolacji”, a mimo obecności szampana, eleganckiego zamku i pięknego włoskiego słońca, atmosfera pozostaje chłodna. Na uwagę zasługują dobrze wykreowani bohaterowie oraz ich skomplikowane relacje. Weselna grupa to zbiór trudnych charakterów, wręcz antypatycznych co z jednej strony uatrakcyjnia narrację, a z drugiej sprawia, że trudno komukolwiek kibicować. Wyjątkiem jest Robyn. Jej dociekliwość i determinacja w poszukiwaniu prawdy nadają opowieści autentyczności. Świat przedstawiony, choć osadzony we współczesnych realiach influencerów, luksusu i finansowej elity oddaje klimat złudnego blasku. Sugestywne opisy jeziora Garda, fałszywe tropy i misternie skonstruowani podejrzani tworzą aurę pełną niepewności. Akcja toczy się zarówno do przodu, jak i wstecz od dnia ślubu i morderstwa, aż do kilku dni przed nim, co jeszcze bardziej pogłębia łamigłówkę. Choć momentami niektóre fragmenty wydają się nieco powtarzalne, nie umniejsza to ogólnemu wrażeniu.

Polecam powieść, w której cień aluzji miesza się z manipulacją, nie pozwalając czytelnikowi ani przez chwilę oswoić prawdy.

Informacje dodatkowe o Morderstwo nad jeziorem Garda:

Wydawnictwo: Czarna Owca