Okładka książki - Morderstwo o zapachu kawy

Morderstwo o zapachu kawy

Czy kryminał może być komfortową lekturą? Otóż Marta Moeglich udowadnia, że jak najbardziej!

"Morderstwo o zapachu kawy" to książka, której nie można łatwo wrzucić w ramy jednego gatunku. Ja określiłabym ją jako połączenie obyczajówki z kryminałem. To opowieść o relacjach i powiązaniach, budowanych wokół niezwykłego dochodzenia.

Pewnego dnia na uczelni, na którą uczęszcza Misia, dochodzi do morderstwa. Oczywiście powoduje to wielkie poruszenie wśród studentów, którzy bardzo obawiają się o swoją przyszłość. Dodatkowo zamordowany zostaje profesor, który był wydziałową gwiazdą, a jednocześnie dość specyficzną, niekoniecznie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. To straszne wydarzenie uruchamia lawinę kolejnych zdarzeń. Powstaje nieformalny zespół studentów kryminalistyki, którego zadaniem staje się dociekanie prawdy, ale również uniewinnienie siebie. Okazuje się, że podejrzani mnożą się i absolutnie nikogo nie można wykluczyć, tym bardziej, że skrywają własne tajemnice. Z każdą kolejną sceną napięcie subtelnie rośnie, choć autorka unika przesadnego dramatyzmu.

"Morderstwo o zapachu kawy" to kryminał, który czyta się bardzo szybko i lekko. Książka sprawia naprawdę dużo przyjemności, zwłaszcza w odkrywaniu sprawcy, jego motywów, a kiedy już bohaterowie wytypowali właściwą osobę, w udowodnieniu jej winy. Brakuje brutalnych i krwawych scen, próżno szukać tu mrocznej atmosfery, jednak opowieść ta broni się bez tego, dzięki swojej treści. Tempo akcji jest wyważone, ale uwaga czytelnika wciąż jest podtrzymywana w klimacie toczącego się śledztwa. To jeden z tych tytułów, które nie przytłaczają, a jednocześnie angażują.

Autorka stworzyła historię, w której zarówno zagadka kryminalna, jak i losy bohaterów, ich emocje oraz relacje, są równie istotne. Książka jest idealna na spokojny wieczór dla miłośników lekkich kryminałów z wątkami obyczajowymi. To propozycja, która dobrze sprawdzi się wtedy, gdy szukamy czegoś niewymagającego, ale wciąż satysfakcjonującego.

Informacje dodatkowe o Morderstwo o zapachu kawy:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-02-18
Dodał/a opinię: bookagie

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Morderstwo o zapachu kawy

Kup książkę Morderstwo o zapachu kawy

Śmierć i belgijska czekolada
Marta Moeglich0
Okładka ksiązki - Śmierć i belgijska czekolada

Nowe życie, nowy kraj, stare kłopoty... Marta Kuleczka miała prosty plan: wyjechać do Belgii, zacząć od nowa i nareszcie złapać oddech. Jednak rzeczywistość...

Odstawienie od piersi. Świadomie, bez stresu, w zgodzie ze sobą i dzieckiem
Marta Moeglich0
Okładka ksiązki - Odstawienie od piersi. Świadomie, bez stresu, w zgodzie ze sobą i dzieckiem

Druga książka promotorek karmienia piersią: Magdaleny Michalskiej-Kacymirow i Marty Moeglich (IG: Babki z piersiami), które pokazują, że odstawienie od...

Opad
Opad