Okładka książki - Morderstwo w hotelu

Morderstwo w hotelu

WYPADEK NA KONCERCIE

"Morderstwo w hotelu" to kolejna, czwarta już część kryminalnych przygód właścicielki księgarni Flory Steele i autora kryminałów Jacka Carringtona. Tym razem jesteśmy świadkami uroczystego otwarcia wyremontowanego hotelu w Abbeymead. Wydarzenie ma uświetnić koncert zespołu rockowego. Podczas występu porażona prądem wokalistka pada martwa na scenę. Prawdę o tym, czy zdarzył się tragiczny wypadek, czy raczej było to zamierzone działanie postronnej osoby stara się ustalić dwójka ulubionych, samozwańczych detektywów. Sprawa jest o tyle ciekawa, że hotel należy do przyjaciółki Flory - Sally oraz jej tajemniczego wspólnika Dominika. Miejscowa policja wydaje się być bezsilna i najchętniej jak najszybciej zamknęłaby śledztwo uznając, że zdarzył się nieszczęśliwy wypadek. Tymczasem nasi spostrzegawczy i dociekliwi bohaterowie analizują, pytają, szukają i... ostatecznie poznają prawdę.

Komu zależało na śmierci młodej wokalistki? Kto miał motyw? A może było to zwyczajne niedopatrzenie organizatorów imprezy?

Powieści Merryn Allingham to świetne kryminały retro, w których zagadki przedstawione zostały w starym, dobrym stylu. Intrygi mają swój niepowtarzalny urok i to "coś", co sprawia, że chcemy więcej. Klimat małego angielskiego miasteczka, gdzie wszyscy się znają, a informacje rozprzestrzeniają się lotem błyskawicy sprawiają, że chce się tam wracać po wielokroć. To książki z prostą fabułą, w których duże znaczenie odgrywa lekkie pióro, przyjemny styl i pomysłowość autorki. Każda kolejna część jest oczywiście schematyczna, w jakimś stopniu powtarzalna, ale też na swój sposób wyjątkowa. A to wszystko dzięki niesłabnącej inwencji i twórczemu warsztatowi pisarskiemu Merryn Allingham.

Moim zdaniem "Morderstwo w hotelu" wypada nieco słabiej od poprzednich części. Zabrakło mi trochę napięcia i grożącego bohaterom niebezpieczeństwa - przysłowiowego dreszczyka emocji. Tym razem autorka skupiła się przede wszystkim na główkowaniu i próbie rozwiązania samej zagadki. Co ciekawe, Flora i Jack z niezwykłą łatwością skłaniają ludzi do zwierzeń. Wydaje się to dość dziwne w kontekście kompetencji i praktyki pracowników policji.

Cieszę się, że w tej części autorka wreszcie postawiła na rozwój relacji osobistych pomiędzy dwójką głównych bohaterów. Trochę mi tego brakowało w poprzednich tomach. Już nie mogę się doczekać, jakie sytuacje Merryn Allingham zaplanowała dla Flory i Jacka w kolejnej odsłonie, tym bardziej, że oboje powoli ale coraz mocniej angażują się w łączącą ich więź. Wątek romantyczny jest bardzo subtelny i wyważony i idealnie pasuje do kryminału retro.

"Morderstwo w hotelu" to powieść kryminalna z klasą, której akcja toczy się na terenie sielskiej, angielskiej prowincji. Autorka pozostawiła nam sporo miejsca na delektowanie się potrawami i... ploteczkami. Akcja biegnie powoli, ale detektywi - amatorzy cierpliwie tropią podejrzanych i próbują połączyć ze sobą wszystkie elementy układanki. Rozwiązywanie zagadki przez Florę i Jacka dostarcza jest prawdziwą frajdą.

Seria kryminałów z panną Steele i panem Carringtonem w roli głównej mocno mnie wciągnęła. Polubiłam bohaterów, ciekawią mnie ich przygody i lubię co pewien czas do nich wrócić. W kolejce czeka już "Morderstwo w kaplicy", a potem kolejne. Oczywiście każdy tom jest odrębną historią, którą można czytać niezależnie, ale ja jednak polecam zacząć od "Morderstwa w księgarni" i powoli, stopniowo zanurzać się w klimat opowieści.

Informacje dodatkowe o Morderstwo w hotelu:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2024-11-13
Tytuł oryginału: Murder at the Priory Hotel
Dodał/a opinię: Poczytajka

Tagi: Crime & mystery: private investigator / amateur detectives

Zobacz opinie o książce Morderstwo w hotelu

Kup książkę Morderstwo w hotelu

Morderstwo w zimowy dzień
Merryn Allingham0
Okładka ksiązki - Morderstwo w zimowy dzień

Dla Flory Steele bujanie w obłokach i leniwe popołudnia to już przeszłość. Nadchodzą zmiany, których nie da się powstrzymać! Kiedy w zimny styczniowy dzień...

Morderstwo na wzgórzu Merryn Allingham
Merryn Allingham0
Okładka ksiązki - Morderstwo na wzgórzu Merryn Allingham

Para detektywów amatorów, Flora Steele i Jack Carrington, to mistrzowie w rozwiązywaniu zagadek kryminalnych. I w pełni zasłużyli na tę reputację. Czy...