Okładka książki - More Than Words. Dźwięki miłości

More Than Words. Dźwięki miłości

Jessie i Callen kiedyś byli przyjaciółmi. Spotykali się w opuszczonym wagonie — on uciekał od problemów z ojcem, ona odnajdywała spokój od toksycznych rodziców. Po tym, jak w końcu odważył się ją pocałować — przepadł bez śladu. Mijają lata. Callen jest znanym kompozytorem, bożyszczem fanek i bawidamkiem, który aktualnie przeżywa kryzys twórczy, a niepowodzenia topi w alko*olu i niezobowiązującym se*sie. Jessie właśnie zaczyna pracę jako tłumaczka średniowiecznych dokumentów, co może być dla niej wielką zawodową szansą. Kiedy przypadkowo wpadają na siebie w Paryżu, jeszcze nie wiedzą, że ich drogi skrzyżują się na dłużej. Czy on odnajdzie w niej swoją muzę? Czy ona dowie się, dlaczego już nigdy nie pojawił się w ich wagonie zaraz po tym, jak pierwszy raz ją pocałował?

Ale dobrze czytało mi się tę książkę! "More than words. Dźwięki miłości" to poruszająca i romantyczna historia z historią sztuki i muzyką w tle. To powieść o dzieciakach, których rozdzieliło życie, aby połączyć ponownie w dorosłości w chwilach ważnych dla każdego z nich.

Autorka w swojej książce nie skupia się jedynie na wątku romantycznym głównych bohaterów, ale porusza też istotne problemy społeczne, takie jak prze*oc domowa czy analfabetyzm. Po pierwsze — świetnie, że współcześni pisarze/pisarki przemycają do literatury tak istotne kwestie, nie boją się ich, nie unikają, a po drugie — dzięki zderzeniu motywów miłości ze wspomnianymi problemami społecznymi, książka nie staje się miałka, czy jakby była utopiona w cukrze. Nabiera charakteru i takiej życiowości — staje się bliższa odbiorcy.

Zawsze w książkach romantycznych zwracam szczególną uwagę na relację między głównymi bohaterami i oceniam czy jest chemia, czy jej brak. W przypadku tej książki jest i to już od samego początku. Najpierw niewinna, niepewna, opatulona mianem przyjaźni. Po latach mimo rozłąki nabrała ona dojrzałości i świadomości. Cudownie czytało mi się fragmenty, w których Jessie i Callen spędzają razem czas — zwiedzają francuskie zamki, rozmawiają o sztuce, czy oddają się miłosnym uniesieniom. I muszę przyznać, że pierwszy raz od dawna spotkałam się w romansie z nienaciąganą dramą. Problem faktycznie był poważny i na miejscu tej skrzywdzonej osoby zachowałabym się podobnie. Dodatkowym atutem tej historii, jest fakt, że poznajemy ją z dwóch perspektyw, co pomaga w obiektywnym spojrzeniu na motywacje tej dwójki.

Piękna, wzruszająca, mądra książka. Idealna dla miłośników sztuki i muzyki. Idealna dla każdego, kto szuka w powieściach uroku miłości, iskierek zauroczenia i całych worków wyrozumiałości dla drugiej połówki.

Informacje dodatkowe o More Than Words. Dźwięki miłości:

Kup książkę More Than Words. Dźwięki miłości

Archer's Voice. Znaki miłości
Mia Sheridan0
Okładka ksiązki - Archer

ROMANS WSZECH CZASÓW WEDŁUG GOODREADS ŚWIATOWY BESTSELLER. KSIĄŻKA, KTÓRĄ POKOCHAŁY MILIONY CZYTELNICZEK NA CAŁYM ŚWIECIE JEDNA Z NAJWAŻNIEJSZYCH POWIEŚCI...

Bez uczuć
Mia Sheridan0
Okładka ksiązki - Bez uczuć

Nowa powieść autorki bestsellera „Bez słów” Nieszczęśliwa miłość do Lydii odebrała Broganowi wszystko. Ciężko zraniony staje się wyrachowany...