Okładka książki - Motyw osobisty

Motyw osobisty

„Motyw osobisty” Marcina Silwanowa to mroczny, wielowarstwowy kryminał, który wychodzi daleko poza ramy klasycznej powieści policyjnej. Autor wykorzystuje pozornie prosty punkt wyjścia – samobójczą śmierć nastolatki – by stopniowo odsłonić skomplikowaną sieć zależności, ambicji i moralnych kompromisów. Już od pierwszych stron czytelnik zostaje wciągnięty w atmosferę niepokoju, gdzie nic nie jest takie, jakim się wydaje.

Śmierć Oli Michalskiej burzy spokój jednego z białostockich osiedli i staje się impulsem do drobiazgowego śledztwa prowadzonego przez komisarza Mirosława Grockiego. Silwanow bardzo umiejętnie buduje kontrast pomiędzy wizerunkiem dziewczyny, która „miała wszystko”, a dramatycznym finałem jej historii. To zestawienie rodzi fundamentalne pytanie: czy rzeczywiście znamy ludzi, których spotykamy na co dzień? Autor nie podaje prostych odpowiedzi, zamiast tego konsekwentnie prowadzi czytelnika przez kolejne warstwy tajemnicy.

Jednym z najmocniejszych elementów powieści jest postać samego Grockiego. To bohater niejednoznaczny, obciążony własną przeszłością, której echa coraz mocniej wpływają na prowadzone śledztwo. Wątek osobisty komisarza nie jest jedynie dodatkiem fabularnym – staje się integralną częścią historii, pogłębiając jej psychologiczny wymiar. Spotkanie z tajemniczym człowiekiem, mogącym pomóc w rozwiązaniu zagadki z przeszłości Grockiego, dodatkowo wzmacnia napięcie i nadaje opowieści wymiar niemal egzystencjalny.

Silwanow sprawnie splata prywatny dramat z tematami wielkiej polityki, pokazując, jak cienka bywa granica między ambicją a żądzą władzy. Motyw restauracji ukrytej w lesie działa jak symbol – miejsca na uboczu, gdzie zapadają decyzje, które mogą mieć realne, tragiczne konsekwencje. Autor sugestywnie pokazuje, że prawda rzadko bywa czarno-biała, a odkrywanie jej często wymaga zapłacenia wysokiej ceny.

Język powieści jest oszczędny, ale precyzyjny. Silwanow unika zbędnych ozdobników, skupiając się na budowaniu napięcia i konsekwentnym prowadzeniu fabuły. Dzięki temu „Motyw osobisty” czyta się szybko, choć pozostawia po sobie ciężar pytań, które długo nie dają spokoju. Szczególnie wybrzmiewa tytułowe zagadnienie: czy osobisty motyw może usprawiedliwić każde działanie?

„Motyw osobisty” to nie tylko kryminał, ale również refleksyjna opowieść o granicach – moralnych, emocjonalnych i społecznych. Ich przekroczenie, jak pokazuje Silwanow, może kosztować życie. Niejedno. To książka dla czytelników ceniących ambitne thrillery, które oprócz zagadki kryminalnej oferują głębsze spojrzenie na ludzką naturę i mechanizmy władzy.

Informacje dodatkowe o Motyw osobisty:

Wydawnictwo: Niebieskie
Data wydania: 2025-11-12
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

Tagi: Białystok polski kryminał polityka tajemnica

Zobacz opinie o książce Motyw osobisty

Kup książkę Motyw osobisty

Wiatr
Marcin Silwanow0
Okładka ksiązki - Wiatr

Wiejący od wielu dni wiatr budzi w ludziach lęk i nie pozwala im zasnąć. Jednak prawdziwy strach nadchodzi wówczas, gdy zaczyna przynosić śmierć... Mirosław...

Warstwy podskórne
Marcin Silwanow0
Okładka ksiązki - Warstwy podskórne

Stare grzechy lubią odzywać się nieproszone... Prywatny detektyw Piotr Rajski jest nieco znudzony swoją pracą. Zamiast jak w amerykańskich filmach śledzić...