Debiuty literackie zawsze niosą ze sobą pewien ładunek niepewności, ale i świeżości, której próżno szukać u rzemieślników gatunku. Paulina Olczyk wkracza na rynek z historią, która w swych założeniach uderza w najczulsze struny ludzkiej psychiki: lęk przed odrzuceniem i destrukcyjną siłę nieprzepracowanej traumy. „Mścicielka” to pozycja, która wymyka się jednoznacznym ocenom, balansując na krawędzi thrillera psychologicznego i surowego dramatu obyczajowego.
Fundamentem tej opowieści są emocje - gęste, lepkie i niezwykle autentyczne. Autorka kreśli portret Magdy, dziewczyny wychowanej w cieniu domu dziecka, której wejście w dorosłość nie jest radosnym otwarciem nowego rozdziału, lecz bolesną konfrontacją z przeszłością. To właśnie psychologia postaci stanowi najmocniejszy filar książki. Dualizm głównej bohaterki fascynuje; z jednej strony widzimy w niej skrzywdzone dziecko, któremu instynktownie chcemy kibicować, z drugiej - obserwujemy narodziny mroku, który powoli przejmuje nad nią kontrolę. Paulina Olczyk odważnie stawia pytania o granice sprawiedliwości i moralny koszt zemsty, nie dając czytelnikowi prostych odpowiedzi.
Jeśli chodzi o stylistykę, mamy do czynienia z narracją niezwykle dynamiczną i potoczystą. Książkę czyta się błyskawicznie, niemal „jednym tchem”, co jest zasługą lekkiego pióra autorki i umiejętnego budowania napięcia. Czuć tu ogromny ładunek emocjonalny - momentami wręcz bolesny, szczególnie w scenach dotyczących relacji Magdy z matką. To właśnie ten „szlif serca” sprawia, że historia zostaje w głowie na dłużej.
Niestety, jako recenzentka nie mogę pominąć aspektów, które wymagają jeszcze pracy. Największą bolączką tej publikacji jest warstwa redakcyjno-warsztatowa. W tekście można natknąć się na pewne nieścisłości merytoryczne, a także masa literówek, które mogą wybić z rytmu bardziej uważnego czytelnika. Niektóre dialogi brzmią odrobinę nienaturalnie, a zbiegi okoliczności pomagające bohaterce bywają nazbyt wygodne dla fabuły. Wiem od samej autorki, że był tu pewien pośpiech, z przyczyn osobistych - zabrakło tak zwanego „ostatniego szlifu”, który wygładziłby te techniczne niedociągnięcia i pozwolił historii wybrzmieć w pełni profesjonalnie.
Moja subiektywna opinia jest jednak pełna nadziei. Choć „Mścicielka” nie jest dziełem bez skaz, posiada coś, czego brakuje wielu poprawnym technicznie, ale jałowym thrillerom: autentyczną pasję i pazur. Paulina Olczyk ma instynkt do opowiadania o rzeczach trudnych i niewygodnych. Finał historii jest na tyle mocny i zaskakujący, że wybacza się autorce drobne potknięcia na drodze do niego. To debiut, który pokazuje ogromny potencjał - jeśli kolejna książka otrzyma więcej czasu na dopracowanie detali i solidną opiekę redakcyjną, możemy doczekać się nowej, silnej marki na polskiej scenie kryminalnej. To lektura dla tych, którzy nad techniczny puryzm przedkładają emocjonalny rollercoaster i mroczne studium ludzkiej natury.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-10