To miała być krótka przygoda z wierzeniami słowiańskimi, jedna historia, która stała się przyczyną poznania cyklu „Kwiat Paproci” @katarzynaberenikamiszczuk Zawsze chciałam je przeczytać, ale jak to bywa w życiu książkoholika, coś stawało na przeszkodzie. Książki kusiły, trafiały do koszyka i wyskakiwały z niego, karuzela trwałaby, jednak przyszła do mnie niespodzianie powieść #mszczuj i właściwie klamka zapadła.
Swego nie znacie, cudze chwalicie.
Tym zdaniem mogę zamknąć opisywanie tej jakże pięknej, bogatej w treść i przygody, opowieść o siłach rządzących światem. I nie mówię tu o bogach, zjawach, upiorach, czy innych istotach z przestrzeni wierzeń i mitów. Przez szereg tomów poznajemy potęgę i chart, wielkość serc, moc uczuć i panowania nad emocjami przez wieki, nawet w starciu ze śmiercią. Wszystko zostało okraszone sporą dawką humoru, wesołości, która na pierwszy rzut oka nie powinna się znaleźć w treści, a okazała się tym spoiwem, dzięki któremu chce się więcej i więcej.
Autorka, pisząc książki wykazała się ogromną wiedzą, wspaniale pospinała wątki, nie zgubiła pomniejszych historyjek, precyzyjnie wizualizowała świat stworzony dla Jagi, Mszczuja, Gosi i innych postaci występujących w powieści. Poświęciła wiele uwagi drobiazgom, które stały się kołem napędowym dla dalszych perypetii. Przechodziła z jednej szalonej historii w kolejną, nie dając wiele czasu na ochłoniecie. Stworzyła świat plastyczny, naszpikowany uczuciami i wszelkimi odcieniami podekscytowania.
Zastaliśmy zaproszeni do fantastycznego świata, w którym pisarka połączyła elementy mitologii, magii i przygody, efektem jest powieść fantasy, której każdy tom otwiera bramy do naszej wyobraźni. Kreuje marzenia, myśli, ubogaca nasze życie kreatywnością. Intrygująca fabuła prowadzi nas przez wieki i krainy, pozwala zgłębiać tajemnice ukryte przed śmiertelnikami i dobrze się bawić.
„Mszczuj” nie zamyka historii, jest jej kontynuacją. Jestem oczarowana i zachęcam wszystkich lubiących taką formę literacką, do poznania tego zwariowanego kawałka przygody.
empkgo #reklama
Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2024-01-17
Język oryginału: Polski
ja-carpe_diem
Pierwsza książka dla dzieci napisana przez autorkę słowiańskich bestsellerów! "Kwiat paproci" dla młodszych czytelników. Bohaterowie słowiańscy powracają...
Druga część bestsellerowego "Sekretnika Szeptuchy"to pozycja obowiązkowa dla każdego wielbiciela serii Kwiat paproci Katarzyny Bereniki Miszczuk. Kalendarz...