Okładka książki - Myślę szybciej, czuję mocniej. ADHD - przewodnik dla kobiet

Myślę szybciej, czuję mocniej. ADHD - przewodnik dla kobiet

Książka „Myślę szybciej, czuję mocniej. ADHD – przewodnik dla kobiet” autorstwa Janiny Maschke to wyjątkowy poradnik, który trafia w sedno problemów, z jakimi borykają się kobiety żyjące z ADHD. Maschke, sama żyjąca z tym zaburzeniem, łączy wiedzę naukową z osobistym doświadczeniem, tworząc przewodnik pełen empatii, praktycznych wskazówek i wglądu w codzienne wyzwania kobiet z ADHD.

Publikacja jest skierowana przede wszystkim do kobiet, które podejrzewają u siebie ADHD lub otrzymały diagnozę w dorosłym życiu, ale również do tych, które zmagały się z trudnościami w dzieciństwie, nie zdając sobie sprawy z przyczyny swoich problemów. To lektura dla każdej kobiety, która czuje, że funkcjonuje inaczej niż otoczenie i chciałaby lepiej zrozumieć swoje myślenie, emocje i sposób działania. Może być również cennym źródłem wiedzy dla bliskich, terapeutów czy pedagogów, którzy chcą lepiej wspierać kobiety z tym zaburzeniem.

Przesłanie książki jest jasne: ADHD nie jest wadą ani ograniczeniem – to cecha, która wymaga zrozumienia, zaakceptowania i wsparcia odpowiednimi strategiami. Maschke pokazuje, że zrozumienie własnego umysłu, poznanie mechanizmów maskowania czy wpływu hormonów na codzienne funkcjonowanie, może znacząco poprawić jakość życia. Książka wnosi wartość w postaci uświadomienia, że neuroróżnorodność jest czymś naturalnym, a świadomość własnych potrzeb pozwala odzyskać poczucie sprawczości i lepiej radzić sobie z wyzwaniami dnia codziennego.

Poradnik oferuje konkretne narzędzia i strategie, które mogą pomóc w organizacji życia, radzeniu sobie ze stresem i poprawie samopoczucia. Pomaga zrozumieć, dlaczego niektóre codzienne czynności bywają wyczerpujące, jak radzić sobie z maskowaniem emocji i w jaki sposób hormonoterapia czy rytmy biologiczne mogą wpływać na funkcjonowanie. Dzięki temu książka nie tylko informuje, ale również daje praktyczne wskazówki do natychmiastowego zastosowania w życiu codziennym.

Styl Maschke jest przystępny, język prosty i zrozumiały, a narracja sprawia, że nawet trudniejsze zagadnienia naukowe stają się jasne i angażujące. Autorka umiejętnie łączy teorię z przykładami z życia, case studies oraz ćwiczeniami, które pomagają czytelniczce odnaleźć się w treści i od razu wdrożyć proponowane strategie.

To książka, która pomaga kobietom odnaleźć własną wartość i lepiej rozumieć siebie. Jest inspirującym przewodnikiem dla wszystkich, które pragną żyć pełniej, świadomie i w zgodzie ze swoją neuroróżnorodnością. Polecam ją każdej kobiecie, która podejrzewa u siebie ADHD, szuka wsparcia i praktycznych narzędzi do życia w zgodzie ze sobą.

Informacje dodatkowe o Myślę szybciej, czuję mocniej. ADHD - przewodnik dla kobiet:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2026-03-11
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: A Feminists Guide to Adhd
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Rodzina i zdrowie

Zobacz opinie o książce Myślę szybciej, czuję mocniej. ADHD - przewodnik dla kobiet

Kup książkę Myślę szybciej, czuję mocniej. ADHD - przewodnik dla kobiet