Kolejna ważna książka o tym, jak łatwo jest zacząć z alkoholem i jak trudno jest z nim skończyć.
Zaczyna się niewinnie, często w wieku nastoletnim, jedno piwko, jeden kieliszek, jedno wino. Lata lecą, alkohol towarzyszy nam cały czas. Jak ktoś się rodzi, jak umiera, jak się cieszymy, jak smucimy, przy każdej uroczystości. Chrzciny, komunia, osiemnastka, święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc.. rok za rokiem. Dorastamy z widokiem pijanych dorosłych, później sami to powtarzając.
I wciąż pojawia się myśl, że pije bo lubię, jakbym chciała to bym przestała. Przecież nie pije codziennie, nie co tydzień, od okazji tylko...
Tak też było z Adamem Lisowskim. Pierwszy kieliszek w wieku piętnastu lat. Niby wódka nie smakuje ale w sumie fajnie odpręża. Później był następny, później cała butelka.. Najpierw się pilnował przed rodzicami, później wracał pijany, czym zasmucał swoją mamę. Stawał się odbiciem swojego ojca alkoholika.
Alkohol stał się jego kompanem. Ucieczką w zapomnienie o bólu, poczuciu niesprawiedliwości, winy. Uciekał od swoich porażek.
Kilka lat później poślubił piękną kobietę, której zazdrościli mu koledzy. Jest bardzo zakochany.
Czy mężczyzna odważy się powiedzieć, że ma problem z alkoholem? Czy z pomocą ukochanej żony i mamy uda mu się wyciągnąć rękę po pomoc?
W starciu z uzależnieniem człowiek robi się jak dziecko we mgle.
Zacząć jest cholernie łatwo. A skończyć? Większość alkoholików nie zdaje sobie sprawy ze swojej choroby. Większość prędzej kończy ze swoim życiem niż z ukochanym kompanem alkoholem.
Przejrzyj na oczy i nie bój się prosić o pomoc. To nie jest wstyd !
Akcja książki została osadzona w czasach 1958-2003 w Kielcach, okolicach i Krakowie. Przy okazji opowieści o staczaniu się bohatera, możemy dowiedzieć się jakie zmiany zaszły w Polsce w tych latach.
Porządna dawka wiedzy. Książka dająca do myślenia.
Zakończenie boli, bardzo. Przeczytałam ją kilka dni temu i przez ten czas tak trudno było mi się otrząsnąć... Historia Adama jest tak na prawdę historią wielu ludzi z naszego otoczenia, a może nawet nas samych. KAŻDY powinien ją przeczytać i przejrzeć na oczy. Ocknąć się i zastanowić nad tym, czy napewno nie ma problemu ..
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-01-15
_read_andzia_
Czy może istnieć bardziej autentyczna relacja z okrutnych doświadczeń minionego wieku, niż ta napisana przez więźnia politycznego niemieckich obozów koncentracyjnych...
1 września 1939 roku Stefania Knapczyk zaczyna rodzić swoją pierwszą córkę, a dzień później niemieckie samoloty zrzucają kilkadziesiąt bomb na niewielką...