Na ogonie złoczyńcy - Karina Łagowska
Dziękuję autorce za możliwość przeczytania tej książki.
Kto jest winny zniknięcia kilku płazów?
Historia w głównej mierze mnie zaciekawiła po tym jak obejrzałam film "Sekretne życie zwierząt domowych". Polubiłam kotkę, a i tutaj też jest taka. Ma czarną sierść, a na imię Matylda. Towarzyszy jej przyszywany brat. Królik Teodor.
Ta historia mnie zaskoczyła. Szczególnie jeśli chodzi o tę złą postać. Domyślałam się, że będzie to ptak. Ale, nie taki...
Lektura w głównej mierze skierowana do starszych czytelników.
Z humorem, ironią i lekkim sarkazmem.
Poruszane są tutaj tematy tj. depresja i tożsamość, równeż ta płciowa. Mamy też wiele nawiązań do literatury (dzieło Jane Eyre, Hamlet itd.) oraz języków. (Angielski, Francuski i Hiszpański) A także zwierzak z uzależnieniami (rośliny narkotyzujące).
Historia ciekawa, ale nie w moim guście. Nie lubie nazbyt uczłowieczonych zwierząt. Trochę to denerwowało.
Czy polecam?
Tak. To historia, która porusza wiele tematów.
Jeśli lubisz historię o zwierzętach z ludzkimi cechami. To jest to coś dla Ciebie.
Moja ocena 7/10
Cytaty z książki:
"Wyrobiłem roczną normę tolerancji na pewne angielskie słowa na ef. Dobrze, że nadal nie mam ogona, bo widzę po was, że tam brokat najlepiej siada. Ciao!"
"- Zabierz go! O, tam, szybko, widzisz?! - Pani z odrazą wskazała w stronę, gdzie na ścianie siedział spokojnie duży pająk. Matylda prychnęła. Czy po coś takiego wybudzono ją z drzemki? Podeszła jednak i z obowiązku obwąchała gościa. Ten ani drgnął.
- To tylko Jones - wyjaśniła, ale Pani koci nadal był na żenującym poziomie, więc nic nie zrozumiała.
- Zjedz go!
- Po pierwsze wypraszam sobie, po drugie to mi przypomina, że nie jadłam trzeciego obiadu.
- Nie miaucz, tylko zeżryj to paskudztwo!
- On cię słyszy, wiesz o tym, prawda?
-Nie dyskutuj! To... to jest rozkaz!
- Nie żyjemy w Rosji!"
"- Znasz Roksy? - zdziwił się Cacek. - Tę zabijakę?
- Poniekąd, a ty skąd ją znasz? - Matylda zmrużyła oczy.
- Każdy, kto ma choć trochę do czynienia z wymiarem sprawiedliwości w świecie zwierząt, zna Roksanę Rozrabiakę.
- Aha... też wygląda jak Lauren Bacall?
- Co? W życiu, raczej jak żeńska wersja Johna Wayne'a, chyba ją widziałaś?"
"- Śmierć ma swoje zalety, na przykład zyskujesz nieograniczony darmowy dostęp do kultury wszystkich zwierząt, także dwunożnych.
Matylda chwilę to przetrawiała. Odczuwała mieszaninę lęku, zawiści i podziwu.
- Clint Eastwood nam nie pomoże, ale poradzimy sobie bez niego - odparła hardo."
"Głodny albo niewyspany kot to była naturalna katastrofa, dymiący wulkan, obszyta futrem asteroida. Jakie więc ważne obowiązki odciągnęły Matyldę od spania?"
"W życiu każdego kota nadchodzi taki moment, kiedy musi się zastanowić, co poszło nie tak."
"Mawiano, że nocą taka jak ta, kiedy Księżyc i Słońce są po przeciwnej stronie Ziemi, w pobliskim lesie słychać ciężkie kroki tajemniczego stworzenia, ni to gada, ni ptaka. I jeśli zamknie się oczy, a otworzy uszy, da się usłyszeć pełen bólu i tęsknoty ryk. Tak może płakać tylko bardzo duże i bardzo samotne zwierzę."
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-11-05