Na książkę trafiłam przypadkiem, ale mnie poruszyła. To historia młodej Francuzki, której wkroczenie wojsk niemieckich do Francji zburzyło i zmieniło całe życie. Uczestniczka ruchu oporu zostaje fałszywie oskarżona o kolaborację. Wyjeżdża do USA. Tam poznaje swoją pierwszą miłość i wychodzi za mąż za bogatego człowieka. Wydaje się, że powinna być szczęśliwa, ma prawie wszystko. No właśnie, prawie. Życie jej nie oszczędza, nie ma miłości swojej córki, która kocha tylko ojca i oskarża matkę przez całe, że wyszła za ojca tylko dla pieniędzy. Po śmierci męża to córka dziedziczy fortunę, ale nasza bohaterka ma zapewnione godne życie. Wraca do Francji i poznaje swojego drugiego męża. Wreszcie jest szczęśliwa, niestety los nadal jej nie rozpieszcza. Umiera jej syn. Ale znowu podnosi jak Fenix z popiołów. Tylko zostaje niespełniona miłość córki z pierwszego małżeństwa. Na koniec zostaje zrehabilitowana za okres wojny. Bardzo dobra pozycja, która przeczytałam jednego dnia poznając przy okazji kawałek smutnej historii. Polecam
Informacje dodatkowe o Nagroda:
Wydawnictwo: Amber