Kaszuby czuć nadal magią pogańską.
Co roku grupa studentów organizuje tam spływ kajakowy.
Tym razem dołączają do nich rodziny z dziećmi, kilka par i dwie dziewczyny.
Nikt nie ma pojęcia o tym, że podąża za nimi ktoś kto zagłuszy spokój i dobrą zabawę.
Czy ktoś czai się na ich życie? Jakie tajemnice skrywa każdy z uczestników spływu? Co owiane jest tajemnicą? Co wydarzyło się podczas nocy świętojańskiej?
Czy dla wszystkich te wakacje zakończą się szczęśliwie?
Obchody świętojańskie miały miejsce w najkrótszą noc w ciągu roku i były radowaniem się z okazji nadchodzącego lata.
Kiedyś obchodzone hucznie, teraz to już bardziej symbolika. Chociaż znam osoby które praktykują słowiańskie zwyczaje.
Książka mogłaby się wydawać zwyczajną historią jakich nie brakuje na rynku wydawniczym. Grupa ludzi, tajemniczy mężczyzna, ofiary.
Nic bardziej mylnego. Oprócz tego co wymieniłam dostajemy niebywały klimat.
Autorka wykreowała świetnych bohaterów. Każdy ma swoje problemy, miota się i walczy z własnymi słabościami. Pokazuje nam jak człowiek potrafi się zmienić w sytuacji skrajnie niebezpiecznej.
Postaci jest sporo, jednak tak dobrze jest skrojona fabuła, że bez problemu odnalazłam się kto jest kim.
Od samego początku czuć magię tamtego miejsca, ewidentnie coś wisi w powietrzu i czytając przenosimy się do tych miejsc w sposób prawie namacalny.
Autorka oczarowała mnie tą powieścią, wciągnęła, a wręcz pochłonęła. To było wyjątkowe spotkanie w niepowtarzalnym klimacie.
Było to moje pierwsze spotkanie z autorką. Jeśli inne jej książki mają tak pięknie stworzony klimat to biorę wszystkie🙂
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2021-04-23
Kategoria: Popularnonaukowe
Lukasz Turków
Czasem tylko miłość może nadać życiu barwę. Tak intensywną, że przesłoni świat Niespodziewane spotkanie z Witoldem odmienia życie Józi. On jako pierwszy...
W mglisty listopadowy wieczór Marta, mieszkanka krakowskiego Kazimierza, spotyka po drodze do domu sześcioletniego chłopca, Adriana. Jedyne, co go interesuje...