Każda blizna pozostawia głębokie rany , nie tylko fizyczne, lecz te psychine są bardzo trudne do zagojenia. A przeszłość związana z nimi to nie jest łatwe zadanie.
Najprawdopodobniej taki cień przeszłości może się ciągnąć za nami bardzo długo, a może nawet w nieskończoność. A koszmarna historia nigdy się nie skończy się, jeśli nie podejmiemy z nią ostatecznej i bezpośredniej walki. By wywalczyć dla siebie jeszcze lepszą przyszłość. Jeżeli chcesz opowiem ci o niej. Taką skrzywdzoną i bardzo zdetermionowaną osobą jest główna bohaterka, Harper. Dziewczyna przeżyła bardzo brutalną i okrutną w skutkach napaść swojego byłego , mianowicie pozostawił jej na plecach blizny, które układają się w dwa niecenzuralne słowa. Wyrył je nożem. Po kilku latach, postanawia coś z nimi zrobić, by definitywnie zerwać z demonem przeszłości. Te ochydne słowa przypominają dziewczyna ,że lada dzień jej Winowajca , opóści więzieniei będzie próbował ją dopaść za wszelką cenę. Ona ukrywa się od dnia tej koszmatnej napaści. Przed rodziną, znajomymi. Zmieniła imię i nazwisko. On niegdyś niedoceniony i również zraniony przez kobietę. Obecnie jest najpopularniejszym ioraz docenianym i nieziemsko przystojnym artysta tatuażu ( nie znosi , gdy zwracają się do niego , że jest tatuażystą), który ma własne studio tatuażu " Second Circle". Po raz pierwszy, dostrzega ją w świetle dnia. Kiedy późną nocą Trent już zamyka swój lokal, nasza Harper zjawia się w jego studiu. Dziewczyna błaga go o pomoc w ukryciu szpetnych i rozległych blizn na jej plecach. Mężczyzna zaskoczony jej prośbą jak i samą obecnością, godzi się na ocenę możliwości wykonania tatuażu, nikt inny nie zna się na tej robocie jak on.
Jednak te niesamowicie przerażające blizny, które odkrywa nie dość ,że znajdują się na pięknym ciele pięknej kobiety, nie tylko je szpecąc, to jeszcze okazują się niezwykle głębokie. Nie zastanawiająć się ani chwili dłużej Trent postaniawia pomóc dziewczynie, jednocześnie odnajdując coś czego nie szukał. Ich spotkania na sesjach w studiu tatuażu, zaczynają wykraczać poza mury lokalu. Trent to wspaniały artysta w swoim fachu, kiedy opisywał swoje odczucia i uczucia, gdy zobaczył jaką krzywdę ktoś wyrządził ktoś tej biednej dziewuszce, to to poprostu było niesamoiwicie piękne, tym bardziej że Harper nie potrafi znieść czyjegoś dotyku, bo wtedy wspomnienia wracają ze zdwojoną siłą. Muszę, przyznać iż akurat ten fragment czytałam z zapartym techem i łzami w oczach. Najpiękniejsze jest to, że cały praktycznie środek powieści, to czysty romas. to ich wzajemne poznawanie się, próby zbliżenia się do siebie.
Mimo, że brakowało mi trochę szybszego tępa w trakcie i spotkań, które było ciut za wolne, może zdecydowanie jednak tak musiało być. Co jest dla mnie ogromnym plusiem w tej niesamowicie pięknej powieści. Jak to bywa w erotyczno-romantycznych historiach, oczywiście nie obyło się przez problemów i widm przeszłości, w postaci dziwnych smesów... i zbliżające się wyjście jej oprawcy z więzienia... Także końcówkę znów czytałam w napięciu i z zapartym tchem. Scarlett Cole stworzyła ciekawy pomysł na fabułę, w której głównym celem bohaterów jest powrót do normalnego życia. Na początku Harper, była szarą myszką z bagażem doświadczeń. W słoneczym Miami, czyła się anonimowa. Ubierając się w workowate rzeczy, próbowała ukryć nimi znamiona przeszłości. Kiedy zdecydowała się zrobić tatuaż, który pozwoli jej ostatecznie zapomnieć. Oszpecone plecy, Trent zmienił w arcydzieło. Ogromny wpływ na rozwój i odzyskanie pewności siebie przez główną bohaterkę miała oczywiście miłość, która ją uskrzydliła i przede wszyskim dała sił. By móc odważyć się zakończyć to o co tak długo walczyła.
Najtwardsza stal, to nie jest typowym romansem. Jest to romansidłó z nutką dreszczyku. Miłośnicy tegoż gatunku, będą wniebowzięci. Najbardziej podobało mi się, kiedy autorka nie próbowała naszych bohaterów zaciągnąc do łóżka, tylko zadbała o to, by każdy z nich miał, własną historię. Od początku powieści towarzyszą nam rozterki wewnętrze bohaterów , poznajemy ich słabości oraz dowiadujemy się o rzeczach, które napawają ich strachem. Trent i Harper są totalnymi przeciwieństwami, co nie staje im na drodze by jeszcze lepiej się poznać. Ich budująca sie relacja jest jedną z najpiękniejszych o jakiej dane mi było przeczytać. Przede wszystkim są dla siebie na wzajem niewyobrażalnym oparcie w trudnych chwilach, choć niejednokrotnie niepotrafią dojść do pozozumienia. Mogę zgodzić się częściowo z pierwszym stwierdzeniem, bo faktycznie, historii takich, jak ta, jest już naprawdę dużo na rynku i pewnie będzie ich jeszcze więcej, jednak to, co czyni jakąkolwiek książkę wyjątkową, jest sposób, w jaki autor opowiada historię w niej zawartą. Najtwardsza stal zdecydowanie należy do książek, którym warto poświęcić chociażby chwilę. Pokazuje determinację bohaterki, ale również paniczny lęk oraz próbę walki ze swoimi słabościami. Udowadnia, że każdy zasługuje na odrobinę szczęścia i bezpieczeństwo. Odkrywa przed czytelnikiem blaski i cienie miłości oraz ukazuje jej różne oblicza, a także uświadamia, że każdego prędzej czy później dosięgnie ręka sprawiedliwości.
Wstrząsająca i pobudzająca do myślenia powieść o miłości, która daje siłę. Nic tak nie uzdrawia psychiki jak świadomość, że obok jest ktoś, na kogo można liczyć. Życiowa charyzma, niezłomność i długotrwałe zaciskanie zębów w obliczu ciągłej niepewności i braku bezpieczeństwa może dołować i podcinać skrzydła. Dwoje wyrazistych bohaterów uczy się życia na nowo i cieszy z efektów swych emocjonalnych zrywów. Tatuaż gra tu rolę kamuflażu, ale dzięki niemu można śmielej spojrzeć w przyszłość. Przeczytajcie.
Najtwardsza stal to historia, którą warto poznać. Nigdy nie pomyślałabym, że ta powieść wywoła we mnie tyle emocji, że pochłonę ją w ciągu kilku godzin, a przede wszystkim, że okaże się czymś więcej niż zwykłym, typowym romansem. Jak się okazuje, nawet debiutanci mogą pisać dobre książki, dlatego cieszę się, że dałam szansę Scarlett Cole. Jeżeli szukacie książki, od której nie sposób się oderwać, to sięgnijcie po opowieść Harper i Trenta, na pewno się nie zawiedziecie.
Nie wiem czy to debiut, po prostu pierwsza pozycja autorki ukazana w Polsce. Wiem za to, że książka mi się spodobała zarówno po względem fabuły jak i wykonania. Czyta się lekko i szybko, jednocześnie czując emocje, jakie miały zostać przekazane. Gorąco Polecam.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2017-09-20
Tytuł oryginału: The Stronghest Steel
InezStanley
Tatuażysta Brody ,,Cujo" Matthews nie lubi komplikacji ani w życiu, ani w miłości. Porzucony w dzieciństwie przez matkę, omija szerokim łukiem kobiety...
Samochód Lii odmawia posłuszeństwa na poboczu pustej szosy, w drodze z rodzinnego Miami do Orlando, gdzie ma wygłosić prelekcję na targach tatuażu. Dziewczyna...