Okładka książki - Narcyz. Jak nie dać się skrzywdzić i jak nie krzywdzić innych

Narcyz. Jak nie dać się skrzywdzić i jak nie krzywdzić innych

Wbrew pozorom tych osobowości jest wokoło nas więcej niż mogłoby się wydawać. Dzięki tej książce z łatwością uda się nam namierzyć narcyza i zdobyć umiejętności, jak sobie z nim radzić, przed nim się bronić. Typów narcystycznej osobowości jest znacznie więcej niż myślałam, więc ta lektura była dla mnie bardzo wciągająca. Media społecznościowe i telewizja sprawiają, że zdajemy sobie sprawę, jak powszechnym zjawiskiem jest narcyzm, zapanowała narcystyczna epidemia.

To wydanie składa się z 6 części. Zaczynamy od poznanania historii narcystycznych zachowań, a także skąd wzięła się nazwa “Narcyz”. Pamiętacie słynny mit? Kojarzycie znane osobowości, które utożsamiano z narcyzami na przełomie dziejów? Autor ułatwia nam identyfikację typu narcystycznej osobowości, jest ich aż 13! Między innymi narcyzm zdrowy, społeczny czy wspaniały. Każdy z nich różni strategia działania i sposoby powodowanych krzywd. Niektórzy są bardziej narażeni na bycie ofiarami, lektura pozwoli na sprawdzenie, czy przypadkiem sami narcyzami nie jesteśmy. Cenny jest rozdział, gdzie dowiemy się, jak obronić się przed narcyzem i jakie skutki mogą wywołać nasze działania. Pod koniec książki znajduje się mnóstwo pytań i możliwość postawienia diagnozy, a przede wszystkim cenię przesłanie, aby bronić za wszelką cenę zdrowia psychicznego, gdy z narcyzmem mamy do czynienia, bo kontakt z nim skutkuje wyczerpaniem i stresem.

Na pewno sięgnę po pozostałe książki Jarosława Gibasa, socjologa, który w swej pracy koncentruje się na inteligencji emocjonalnej i rozwoju samoświadomości.

“Narcyz. Jak nie dać się skrzywdzić i jak nie krzywdzić innych” - to fascynująca lektura, uwielbiam zagłębiać się w różne psychologiczne aspekty, więc tym bardziej tę wiedzę chłonęłam jak gąbka. Całość napisana jest w prosty i przystępny sposób. Czyta się naprawdę przyjemnie, mimo że starcie z narcyzem to przykre doświadczenie. Znajdziemy tu narzędzia, które nas wesprą, dodadzą otuchy i siły.

Serdecznie polecam!

Informacje dodatkowe o Narcyz. Jak nie dać się skrzywdzić i jak nie krzywdzić innych:

Wydawnictwo: Onepress
Data wydania: 2023-09-06
Kategoria: Psychologia
Dodał/a opinię: Justyna_M

Zobacz opinie o książce Narcyz. Jak nie dać się skrzywdzić i jak nie krzywdzić innych

Kup książkę Narcyz. Jak nie dać się skrzywdzić i jak nie krzywdzić innych

Gniazda aniołów. Audiobook
Jarosław Gibas0
Okładka ksiązki - Gniazda aniołów. Audiobook

Gniazda aniołów to debiutancka powieść Jarosława Gibasa, wydana w 1995 roku nakładem wydawnictwa Marabut. To niezwykła historia rozgrywająca się...

Pokonaj stres z Kaizen
Jarosław Gibas0
Okładka ksiązki - Pokonaj stres z Kaizen

Otrząśnij się z bezsensownych stresów! Stres i jego przyczyny, czyli czego naprawdę się boisz Akceptacja i dystans, czyli jak oswoić własne...