Czy Wam również ten październik zleciał tak szybko, jak mi? Za chwilę będziemy szykować się do Świąt Bożego Narodzenia, a po Wszystkich Świętych sklepy i reklamy zasypią nas ozdobami i propozycjami prezentów🤦
🌿 Kontynuacja dalszych losów Sebastiana, który próbuje otrząsnąć się i żyć dalej po starcie najbliższej sobie osoby Matiego, który przegrywa walkę z rakiem. Sebastiana po namowie ojca postanawia wyjechać na Mazury na wieś do schroniska prowadzonego przez rodziców Kevina, przyjaciela z dzieciństwa. Nie tylko on ma do przepracowania traumę, ale również Kevina dręczą demony przeszłości. Czy ich przyjaźń pomoże uporać się i stawić czoła żałobie i odrzuceniu bliskiej osoby?🌿
Sama nie wiem, co mam myśleć o tej książce, bo tak jak pierwsza część "Mój ostatni miesiąc" mnie wciągnęła, to ta już nie koniecznie. Czytało się ją szybko i lekko, chociaż porusza delikatne i wartościowe treści, to nie wzruszyła mnie tak jak poprzednia. Według mnie jest ona już typowo bardziej skierowana do młodzieży, z kolei dla starszej publiki, to będzie lektura już trochę naciągana i trochę cukierkowa. Z tą słodyczą chodzi mi najbardziej o "Dziennik Alternatywnej Rzeczywistości" ten wątek czytało mi się najgorzej. Rozumiem, że to były marzenia i obraz Sebastiana, jakim on widziałby swoje życie, gdyby żył Mateusz, Aggie i jego mama, ale ten jego wymarzony świat był za idealny, za mocno polukrowany, nawet jeśli był on tylko wymyślony.
W tej części dołączył nowy bohater, którym jest Kevin, wysportowany i pracowity chłopak, który ulokował swoje uczucie w niewłaściwej osobie. Porzuca ona studia i wyjeżdża z wielkiego miasta, aby zaszyć się na wsi i pomagać rodzicom, tym samym chcę wyleczyć się, że złamanego serca. Bardzo sympatyczna postać, z miłą chęcia czytałam o nim i chciałam go poznać jeszcze bardziej. Bardzo wartościowa młoda osoba, która źle ulokowała swoje uczucia i została wykorzystana emocjonalnie.
Książka stawiająca na wrażliwość głównych bohaterów oraz ich młodzieńcze rozterki, które w tym wieku są przez nich ogromnie wyolbrzymiane i traktowane jako ostateczny koniec świata. Aby przeczytać tę część, koniecznie musicie zapoznać się z wcześniejszą książką "Mój ostatni miesiąc" , którą polecam🔥
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-10-26
Klaudia Hańczuk
Nad Runowem szaleje potężna burza. Mieszkańcy wsi wierzą, że to efekt słowiańskiego ,,czarciego wesela", gdy demony bawią się na niebie, zsyłając ludziom...
Gdańsk, 1985 rok. Biznesmen Erwin Ratman znika w tajemniczych okolicznościach wraz z żoną Katarzyną i dwojgiem dzieci. Śledczych niepokoi fakt, że zaginieni...