Okładka książki - Nasza czuła ziemia

Nasza czuła ziemia

Czytaliście takie książki, w których od pierwszych zdań czuliście, że będzie to historia, która trafi w Wasze serce?

Tak było w przypadku "Nasza czuła ziemia" Williama Kenta Kruegera.

Czule snuta opowieść przenosi nas w lata 30te ubiegłego stulecia, nad brzeg rzeki Gilead w Minnessocie, kiedy dwaj bracia po śmierci rodziców trafia do Szkoły przysposobienia dla Indian, mimo, że do takich nie należą.

Zatrzymajmy się chwilę w tym miejscu, gdyż myślę, że warto poświęcić tej wzmiance kilka uwag. Szokować może fakt licznych zaniedbań, wykorzystywania dzieci do ciężkich robót. Miejsce, w którym znalazł się Albert i Odie przedstawia koszmar znajdujących się tam dzieci. Odizolowane od rodziców, przymuszane były do wyzbycia się swojej kultury, języka, między innymi surowymi karami za jakikolwiek przejaw niesubordynacji, bądź posłużenie się rdzennym językiem. Biorąc pod uwagę powyższe, nie dziwi mnie ucieczka jaką podejmują wraz z Mose i Emmy.

W tej pięknej powieści rozbrzmiewa tęsknota za celem, który dla każdego z bohaterów okazuje się inny. Łączy ich piękna więź, pragnienie lepszego życia.

"Rozmawialiśmy cicho, jak zwykle wieczorami odkąd rozpoczęliśmy naszą ucieczkę. Poczułem, że to co zerwane, znów zaczyna się zrastać, choć wiedziałem, że już nigdy nie będzie dokładnie tak, jak kiedyś. Za każdym zakrętem rzeki zmienialiśmy się, stawaliśmy się innymi ludźmi, i wnet pojąłem, że w tej podróży nie chodzi tylko o to, by dotrzeć do Saint Louis."

Dni, które spędzili na ucieczce, okazują się najważniejszą lekcją, jaką dostali od życia. Młodzi bohaterowie będą musieli sprostać nie tylko wytrwałości i próbie przetrwania ale także odkryją, czym naprawdę jest przyjaźń i lojalność.

"Serce jest jak gumowa piłka, Buck. Nieważne, jak mocno się wgniecie, i tak zawsze odzyska kształt."

Przyznaję, że "Nasza czuła ziemia" mnie oczarowała swoją treścią, oddanymi uczuciami. Czy bohaterowie dotrą do bezpiecznej przystani, odnajdując swój dom i pozbędą się ciągłego prześladowania? To już musicie przeczytać sami. Z moim strony mogę powiedzieć, że zdecydowanie warto zabrać się wraz z nimi w tą podróż.

Informacje dodatkowe o Nasza czuła ziemia :

Tytuł oryginału: This Tender Land
Tłumaczenie: Bohdan Maliborski
Dodał/a opinię: naksiazkach

Tagi: powieść historyczna

Zobacz opinie o książce Nasza czuła ziemia

Kup książkę Nasza czuła ziemia

Zwyczajna łaska
William Kent Krueger0
Okładka ksiązki - Zwyczajna łaska

„Raz na jakiś czas wpada Ci w ręce książka, która aż domaga się, by ją przeczytać. Zaczynasz studiować pierwszą stronę, drugą i trzecią i...