„Nasze miejsce, nasz czas” – Wioletta Sawicka
Finał tej bestsellerowej sagi to prawdziwe emocjonalne trzęsienie ziemi. Wioletta Sawicka po raz kolejny udowadnia, że potrafi łączyć wielką historię z losami zwykłych ludzi, pokazując ich nadzieje, rozterki i marzenia w trudnych, powojennych czasach.
W tej części poznajemy dalsze losy Lizki, która po spotkaniu z Gustavem w Paryżu wciąż nie potrafi całkowicie odciąć się od przeszłości i zapomnieć o zmarłym Franza. Jej serce rozdarte jest między wspomnieniami a możliwością budowania nowej przyszłości. Gustav, pełen determinacji, pragnie ułożyć z nią życie i znaleźć wspólny dom w zrujnowanych Niemczech – ale to nie brak dachu nad głową jest największym problemem, lecz przeszłość, która nie daje Lizce spokoju.
Nie mniej poruszający jest wątek Bogny, najlepszej przyjaciółki Lizki, którą niespodziewanie dosięga bolesny cień wojennych wydarzeń. Los stawia przed nią trudne wybory, przewartościowując całe dotychczasowe życie.
Sawicka nie zapomina również o Janie Langerze, którego tęsknota za córką popycha do podjęcia dramatycznej decyzji o opuszczeniu rodzinnej Warmii i wyjeździe do Niemiec. Tymczasem w Polsce lat 50. pojawia się cień nadziei na lepsze jutro – zsyłki dobiegają końca, a Zygmunt Kondracki wraca z Syberii do ojczyzny.
To powieść pełna emocji: tęsknoty, niepokoju, miłości i nadziei, które towarzyszą bohaterom w czasach odbudowy świata po wojnie. Styl Sawickiej jest niezwykle plastyczny i ciepły – autorka umiejętnie splata historię prywatną z wielką historią, ukazując nie tylko dramatyczne wybory, ale także drobne, codzienne chwile, które dają bohaterom siłę.
„Nasze miejsce, nasz czas” to piękne i wzruszające zakończenie sagi. To opowieść o tym, że nawet w najtrudniejszych czasach można znaleźć w sobie siłę, by walczyć o szczęście i miłość.
Jeśli szukacie książki, która wzruszy Was do łez, a jednocześnie pozwoli zanurzyć się w powojenną historię Europy widzianą oczami zwykłych ludzi – ta powieść jest dla Was. Polecam każdemu, kto ceni emocje i wielkie historie splecione z ludzkim losem.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-09-16
Małgorzata Styczeń
Wrażliwa, ufna, trochę naiwna Joanna pragnęła od życia tylko jednego: chciała mieć rodzinę. Taką, w jakiej sama dorastała, zanim rodzice zginęli...
Skończyła się wojna. Anna ma prawie 13 lat. Mieszka w Tilsti z rodziną biologicznego ojca, która nadała jej imię Elise. Jest dobrze traktowana. Mimo prób...