Okładka książki - Naznaczona. Czekałam na Ciebie

Naznaczona. Czekałam na Ciebie

Tom 2 cyklu Naznaczona

*współpraca reklamowa*

Kiedy po raz pierwszy usłyszeliście o endometriozie? Ja was zaskoczę, bo po raz pierwszy spotkałam się z tym tematem jakieś 15 lat temu, jak byłam nastolatką i dorwałam się do maminych harlequinów, w jednym z nich bohaterka zmagała się właśnie z tą chorobą. Osobiście nie znam nikogo kto się z nią użera, choć mam kilka podejrzeń. Ja sama niewiele o niej wiem, nigdy się nie zagłębiałam w szczegóły, bo mam zakaz od mojej lekarki o czytaniu o jakichkolwiek chorobach, bo potem kolejno je łapię. Dzięki tej książce dowiedziałam się o endometriozie bardzo dużo, można nawet powiedzieć, że wiedzę czerpałam u źródła. To była bardzo trudna emocjonalnie lektura, która pozwala zobaczyć świat oczami dotkniętej chorobą kobiety.

Endometrioza pojawiła się w jej życiu niespodziewanie, dzień po dniu zabierała jej możliwości spełnienia najważniejszych dla niej marzeń, a jej życie krok po kroku zaczęło się sypać. Ania musiała nauczyć się żyć z chorobą, zmieniła priorytety, zaczęła szukać alternatyw, jednak w końcu pojawiło się światełko w otaczających ją beznadziei i mroku. Wsparcie przyjaciela i ich ewoluująca relacja, oraz samotny i zamknięty w sobie mały chłopczyk, który dał im nadzieję, że wszytko się ułoży.

Pod kątem fabularnym mogłabym się do wielu rzeczy przyczepić, ale naprawdę nie chcę, bo to historia którą napisało życie, w której widać realne problemy, smutną i trudną codzienność, zmagania w nierównej walce z bezlitosnym przeciwnikiem jakim jest choroba, która wciąż pozostaje tabu czy niewiadomą. Autorka w powieść wplątuje własne doświadczenia, a tego nie można ocenić, można tylko podziwiać, trzymać kciuki i śledzić co będzie dalej, czy walka się opłaci, czy okaże się porażką.

Ta powieść to emocjonalna bomba, pod każdym względem. Pod kątem wewnętrznych przeżyć bohaterki, jej przemyślenia, sposób postrzegania świata ale też determinacja w dążeniu do celu porusza do głębi, momentami wstrząsa ale też budzi podziw. Pod kątem trudności tematów jakie się tutaj pojawiają, tematyka choroby, walki, operacji, niezrozumienia, bezpłodności, walki o to by kiedyś stać się matką. W lekturze dominuje tematyka macierzyństwa, problemów z zajściem w ciążę, momentów kiedy marzenie staje się po części obsesją a po części czymś czego można nigdy nie doświadczyć. Ja nie chciałam mieć dzieci, i choć usłyszałam od lekarza, że mogę mieć problemy z ciążą czy że mogę tych dzieci wcale nie mieć, jakoś mnie nie ruszyło. O dziwo moja diagnoza okazała się totalnie błędna i ku zaskoczeniu kilku lekarzy, doczekałam się dwóch małych potworów w domu i teraz nie wyobrażam sobie, że mogłoby ich nie być. Dlatego też w jakimś stopniu rozumiem ten kobiecy pęd do macierzyństwa, jak i ta rozpacz gdy ta sfera może pozostać jedynie marzeniem.

Lektura zmusza do przemyśleń, do analizy, do zajrzenia w głąb siebie i przemyślenia wielu życiowych aspektów. Dawno tak mocno nie zaangażowałam się tak mocno w powieść, tak bardzo kibicowałam Ani w jej drodze do spełnienia marzeń, kibicowałam jej w walce z chorobą, gdzieś tam z tyłu głowy miałam tę myśl, ze kibicując bohaterce kibicuję autorce tej powieści, przytulam ją mocno i mam nadzieję, że będzie już tylko dobrze. Książka mną wstrząsnęła, poruszyła do głębi, wzruszała i momentami mocno musiałam walczyć z pojawiającymi się w oczach łzami. To było po prostu coś wspaniałego, pomimo tego bólu i cierpienia, tej trudnej, złożonej może i kontrowersyjnej tematyki.

Książka jest drugim tomem dylogii Naznaczona, ja nie czytałam pierwszej części, nie ukrywam że jestem jej ciekawa i jak mi się uda to z pewnością się do niej dorwę, żeby jeszcze bardziej zagłębić się w historię Ani. To wspaniała i bardzo wartościowa lektura, zwracająca uwagę na wrażliwe tematy, o których wciąż nie mówi się głośno. To wyjątkowa opowieść, którą napisało samo życie, a takie są najwspanialsze ze wszystkich. To powieść, którą każdy powinien przeczytać.

Informacje dodatkowe o Naznaczona. Czekałam na Ciebie:

Kup książkę Naznaczona. Czekałam na Ciebie

Pierwszy dzień lata
Aneta Binkowska0
Okładka ksiązki - Pierwszy dzień lata

Sopot. Słońce. Morze. Plaża. Brzmi bajecznie, prawda? Niestety nie dla Alicji, która pierwszego dnia lata budzi się z perspektywą wakacyjnej pracy w naleśnikarni...

Naznaczona
Aneta Binkowska0
Okładka ksiązki - Naznaczona

Czy będąc nastolatką, myślisz o tym, żeby w przyszłości założyć rodzinę i mieć dzieci? Dla niewielu jest to priorytet. I czasami „później”...